W związku z małą ilością graczy, żeby zebrać pełne eq trzeba ostro przyspamować pw garstce aktywnych. Wygląda to tak, że kopiuje się wiadomość z ogłoszeniem kupna i rozsyła do kilkudziesięciu osób, z czego mniej niż 20% odpisuje, a mniej niż 20% z odpisujących szukane itemki posiada. Zatem sytuacja nieciekawa, targ jest niestały, czasem pod rząd można spotkać 3 razy ten sam item, czasem nie ma go przez długi czas. Na prawdę cieżko jest coś kupić.
Proponuję do każdego miasta dodać tablicę ogłoszeń kupna/sprzedaży itemków. Proste sortowanie, na wzór spisu eq MapY'ego. Przykładowo: gracz zostawia którtkie ogłoszenie: kupię orli pierścień, oferuję 15kk, cena do negocjacji, kontynent: salamandria itp. Sprzedający zobaczył ogłoszenie, umawia szczegóły na pw i transakcja gotowa.
jestem jak najbardziej za
sam czasem poszukuję jakiegoś przedmiotu przez długi czas
tak samo łatwiej by było coś sprzedać...
jedynym minusem jest to, że MF2 nie będzie już rozwijane i pewnie nikt nie wprowadzi tej propozycji
_________________ Moje postacie:
Pawel_123: 314lv, trzykrotne ukończenie fabuły bez wykorzystania nawet jednego punktu MF
tiger_fish: 122lv, próbuję swoich sił magiem
Jesteś pewien, że przemyślałeś swoją propozycję? ;)
Gracze nie sprzedają zbędnych przedmiotów, bo im się nie chce. Czemu uważasz, że będzie im się chciało przeglądać ogłoszenia? Jak ktoś ma przedmiot na sprzedaż i chce go sprzedać, to po prostu wystawi aukcję na targ.
Jak ktoś ma dobry przedmiot na sprzedaż to nie wystawia go zaraz na targ, bo wie, że jest mała szansa na to, by za przedmiot dostał oczekiwaną sumę kasy. Nie będzie przecież wystawiał co 3 dni za wygórowaną sumę aż w końcu ktoś się zlituje i kupi szkoda opłaty za wystawę.
Na 100% aktywni gracze będą przeglądać ogłoszenia: raz, że nowość, dwa, że można zarobić i kupić unikaty.
High lv, który przeszedł grę kilkakrotnie i pokonał tych samych bossów wiele razy musi mieć cały plecak zawalony całym tym sprzętem, poszukiwanym przez graczy z mniejszym expem. Wystarczy, że wejdzie raz na jakiś czas i powystawia eq z ogłoszeń.
do tego służy dział 'targ', czy to na tym forum, czy też portalu.
Prawda. Do składania skarg na przestępców służy też dział skargi, specjalnie patrzyłem. Ostatni post ze skarg na s1 (powinno być już 1+2) wysłano 6 czerwca ubiegłego roku. Na s3 skarga. Skargi z s3 również widziałem - pewna skarga czekała ponad miesiąc na realizację bana.
Chyba rozwiałem już wątpliwości czy te działy spełniają swoją funkcję na forum. Zarejestrowanych na forum zawsze będzie mniej niż w grze, Atlantydy nie odkryłem.
Na 100% aktywni gracze będą przeglądać ogłoszenia: raz, że nowość, dwa, że można zarobić i kupić unikaty.
;)
Spoglądasz na to z punktu widzenia kupującego, problemem są jednak sprzedający - nie sprzedają, bo im się nie chce.
Cytat:
Prawda. Do składania skarg na przestępców służy też dział skargi, specjalnie patrzyłem. Ostatni post ze skarg na s1 (powinno być już 1+2) wysłano 6 czerwca ubiegłego roku. Na s3 skarga. Skargi z s3 również widziałem - pewna skarga czekała ponad miesiąc na realizację bana.
Apples and oranges. Co ma wspólnego aktywność GM ze sprzedażą/handlem?
Działy targowe nie przyjęły się na tym forum. Nawet wtedy, kiedy gra oraz forum były bardzo popularne - gracze po prostu wolą targ bezpośrednio w grze. Na forum MFO3 tego typu dział trzyma się nieźle, ponieważ pojawił się przed implementacją targu w grze - po prostu nie było można inaczej handlować.
problemem są jednak sprzedający - nie sprzedają, bo im się nie chce.
jak będą mieli pewnego kupca, który da im określoną ilość kasy, to czemu ma im się nie chcieć? Dzięki temu zarobią i pozbędą się niepotrzebnego przedmiotu.
Poza tym wystarczy obejrzeć prezentacje wielu graczy, praktycznie wszyscy mają tam działy KUPIĘ i SPRZEDAM, ale trudno przeglądać prezki wszystkich graczy i szukać, czy chcę z nimi pohandlować...
Co do działu TARG na forum, to wiele razy zakładałem tam tematy, że chcę coś kupić czy sprzedać, i nigdy nikt nie odpowiedział. Nie wszyscy przeglądają forum...
P.S. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego, jak napiszę coś w jakimś temaci to przy nazwie tematu pojawia się taki znaczek? ¤
nie zauważyłem żeby ktoś inny tak miał
jak będą mieli pewnego kupca, który da im określoną ilość kasy, to czemu ma im się nie chcieć? Dzięki temu zarobią i pozbędą się niepotrzebnego przedmiotu.
jak się chce to się puszcza spam do graczy, którzy mogą potrzebować takiego przedmiotu - 15 min roboty. jak im nie zależy, to nie będą zbytnio chętnie przeglądać takiej listy
pawel_tiger napisał/a:
P.S. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego, jak napiszę coś w jakimś temaci to przy nazwie tematu pojawia się taki znaczek? ¤
nie zauważyłem żeby ktoś inny tak miał
Profesja: Wojownik
Nick: Pan Mroku
Level: 140
Świat: 3
Wysłany: 17-01-2013, 14:09
ADIHC1 napisał/a:
Spoglądasz na to z punktu widzenia kupującego, problemem są jednak sprzedający - nie sprzedają, bo im się nie chce.
Ja patrze na to z punktu widzenia kupujacego i sprzedajacego . chetnie bym wystawil ogloszenie i kupna i sprzedazy ; ) Poniewaz szukam sporo item na 180 lv i mam na sell cale 140 + / - . A wystawiac sie nie oplaca bo juz probowalem nie raz wystawiac bez ustawienia to albo dostawalem 2x mniej jak chcialem na licytacji albo nikt nie kupil . Jestem Za !
_________________ Uwaga na graczy LetMeHit i UnrealiseD z s4 . Ludzie bez honoru ...
Spoglądam z dwóch stron, zresztą już pisałem - nie opłaca się wystawiać dobrych itemków tanio, bo nikt nie będzie się o nie bić jak dawniej, drogo również nie, bo opłata za wystawę sporo żre, a i tak pewnie nikt nie kupi.
OttoIII napisał/a:
jak się chce to się puszcza spam do graczy, którzy mogą potrzebować takiego przedmiotu - 15 min roboty
15 minut roboty admina i mamy dział ogłoszenia.
Mam takie wrażenie, że GM wypowiadają się tu tylko po to, by zaoszczędzić Adminowi tych 15 minut ADIHC, odkąd sięgam pamięcią, to Ty jesteś na emeryturze od kilku ładnych lat (chyba, że masz jakieś tam ukryte postacie) i możesz nie wiedzieć, ale teraz handel jest wyjątkowo uciążliwy. Gdzieś w lecie, przez 2 miesiące poszukiwałem pocisku magicznego 4***** i do tej pory nie kupiłem. Na 100 zaspamowanych osób odpowiedziało mniej niż 20. prędzej dostałbym ten gem, gdybym zaczął go wbijać na innej postaci.
ADIHC1 napisał/a:
Nawet wtedy, kiedy gra oraz forum były bardzo popularne - gracze po prostu wolą targ bezpośrednio w grze.
Wtedy nie trzeba było żadnych ogłoszeń - po prosutu itemków nie brakowało, targ "pękał w szwach". Wtedy zbroja cienia chodziła po 30kk, teraz po 10kk.
Nie widzę złych skutków wprowadzenia mojego pomysłu w życie.