Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:37
<gracz> jest online.
Autor Wiadomość
graci 
Użytkownik

Profesja: Mag
Level: 109
Wysłany: 13-02-2008, 16:02   <gracz> jest online.

Wszystko na obrazku.

Kliknij, aby powiększyć. Na powiększeniu widać więcej :-) .

Oczywiście byłoby to opcjonalne (w ustawieniach profilu), więc proszę nie pisać: "Wkurzałoby mnie takie okienko, bo musiałbym ciągle wyłączać". I nie komentować kolorów okienka, bo nawet jakby to weszło to admin i tak zrobi inne :) ...

cOcHiLoCo napisał/a:
jest lista przyjaciół w mf i to wystarczy tam Ci sie podswietlaja gracze online

Jakbym nie wiedział... Ale tak byłoby wygodniej, nie???

Marcin napisał/a:
To ma być coś w styl komunikowania, że ktoś jest online jak na Gadu-Gadu ?

Dokładnie :-)
Ostatnio zmieniony przez graci 28-02-2008, 18:52, w całości zmieniany 8 razy  

cochiloco 
Użytkownik

Wysłany: 13-02-2008, 16:20   

jest lista przyjaciół w mf i to wystarczy tam Ci sie podswietlaja gracze online

Phantom 
Użytkownik

Wysłany: 13-02-2008, 17:19   

To ma być coś w styl komunikowania, że ktoś jest online jak na Gadu-Gadu ?
Moim zdaniem ciekawe, ale czy to jest potrzebne w grze ? ... to mnie zastanawia ... myślę, że to nic nie da tak naprawdę.

Conrado 
Użytkownik

Level: 666
Wysłany: 13-02-2008, 17:31   

graci, Dobry pomysł ;) nie powinno być trudne do zrobienia i obciążyć servera. Czasem mogłoby sie przydać ponieważ jak ktoś dodaje graczy do przyjaciół po to żeby wiedzieć jak bedzie online kiedy uciekać gD> bardzo pożyteczne dla rankowców jestem ZA :501:

Majk 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: Michal
Level: 160
Wysłany: 13-02-2008, 18:10   

Chodzi o to,że te osoby z listy przyjaciół wyświetlają się online jak w gg ? hmm ciekawe ciekawe ale czy tak naprawdę przydatne w grze ?

Bart 
Użytkownik

Nick: Bart
Level: 300
Wysłany: 13-02-2008, 19:36   

Sądzę że obecna lista przyjaciół jest na tyle widoczna że zbędne byłoby dodawanie takiego czegoś.

`Patryk 
Użytkownik

Level: 666
Wysłany: 13-02-2008, 22:20   

Pomysl nie glupi , ale czy potrzebny ??
O to jest pytanie
Wg. mnie mogloby wejsc jak dla adminow by sie chcialo to zrobic :D
A co do obecnej listy to osoby online pokazuja sie troche z opoznieniem i to moglo by byc naprawione

Zeke 
Użytkownik

Level: 81
Wysłany: 14-02-2008, 11:28   

Shakal szczególnie denerwujące jest jak masz w przyjacielach jakiegoś gościa który cię pokonuje. Patrzymy wyskakuje wiadomość xxxxxjest online i wtedy możemy szybko zareagować i schować się do miasta :)

Pitazboras 
Użytkownik

Level: 220
Wysłany: 16-02-2008, 09:39   

Conrado17 napisał/a:
nie powinno być trudne do zrobienia i obciążyć servera.

Tak? Po czym wnioskujesz, że nie powinno to obciążyć serwera? Każde sprawdzenie, czy dany gracz jest online wiąże się z odwołaniem do bazy danych. Każde odwołanie to obciążenie serwera.

Policzmy. Załóżmy, że skrypt sprawdza czy ktoś jest online co 10 sekund (im rzadziej sprawdza, tym mniejszy sens ma propozycja). To oznacza 6 odwołań na minutę. Jeśli gracz ma 10 osób w "Przyjaciołach", każdą trzeba sprawdzić osobno. Z 6 odwołań robi się 60. Jeśli graczy online jest 200, ta opcja daje nam łącznie dodatkowe 12000 (dwanaście tysięcy) odwołań do bazy danych na minutę. Czy to dużo? Niekoniecznie, ale jednak jest to zauważalna ilość, a przecież dobrze wiemy, że serwery pracują jak pracują.

Moja konkluzja - "koszty" tej propozycji są zbyt wielkie, żeby je ponosić, jeśli sama w sobie nie jest jakoś bardzo przydatna.

graci 
Użytkownik

Wysłany: 16-02-2008, 14:53   

Pitazboras napisał/a:
Każde odwołanie to obciążenie serwera.

Policzmy (...) Jeśli graczy online jest 200, ta opcja daje nam łącznie dodatkowe 12000 (dwanaście tysięcy) odwołań do bazy danych na minutę(...)

Moja konkluzja - "koszty" tej propozycji są zbyt wielkie, żeby je ponosić, jeśli sama w sobie nie jest jakoś bardzo przydatna.

Nie wiem - nie znam się na bazach danych, ale przecież jeśli wziąć to tak "na chłopski rozum" to i tak skrypt, który sprawdza kto jest online i podświetla nick na biało, robi odwołania do bazy... Moim zdaniem obliczyłeś odwołania skryptu, który już istnieje.

Uważam, że skrypt "pytałby się" tylko raz bazę danych - o to czy opcja wyświetlania okienka jest włączona, czy nie.

Jeśli jestem w błędzie, a to jest prawdopodobne - proszę mi wytłumaczyć :)
Ostatnio zmieniony przez graci 16-02-2008, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  

BARTOSh 
Użytkownik

Level: -1
Wysłany: 16-02-2008, 14:56   

"kto jest online" sprawdza dostępność użytkownika tylko przy odświeżaniu całej strony. Natomiast "okienko" wykonywałoby skrypt "kto jest online", powiedzmy co 10 sekund, aby sprawdzić czy dana osoba zalogowała się, czy nie...

リョコ カワチ || バルトシュ クリシャック || Regulaminy || Arena ||

Pitazboras 
Użytkownik

Level: 220
Wysłany: 16-02-2008, 14:56   

graci napisał/a:
przecież jeśli wziąć to tak "na chłopski rozum" to i tak skrypt, który sprawdza kto jest online i podświetla nick na biało, robi odwołania do bazy...

Owszem, ale robi to znacznie rzadziej niż taki skrypt proponowany w tym temacie. Nie chodzi o sam fakt zapytania bazy, ale o ilość tych zapytań.

graci 
Użytkownik

Wysłany: 16-02-2008, 14:59   

BARTOSh napisał/a:
"kto jest online" sprawdza dostępność użytkownika tylko przy odświeżaniu całej strony. Natomiast "okienko" wykonywałoby skrypt "kto jest online", powiedzmy co 10 sekund, aby sprawdzić czy dana osoba zalogowała się, czy nie...

Rozumiem. W takim razie okienko mogłoby się wyświetlać tylko po odświeżeniu strony - tak jak to jest z wiadomościami.

DeniM 
Użytkownik

Nick: jancio12
Level: 116
Wysłany: 17-02-2008, 15:20   

Do bani pomysł. Teraz i tak jest dobrze bo jak gracz jest online to jest na biało a jak go nie ma to jest na czerwono i starczy

NiGhT VolF 
Użytkownik

Nick: Jushiro Ukitake
Level: 1
Wysłany: 30-03-2008, 00:16   

Emm.. Uważam że pomysł dobry. Lista przyjaciół ma często opóźnienie i nie da się dokładnie dowiedzieć, czy ktoś jest online. Dla rankingowców, czy anty to jest bardzo ważne. Dlatego polecam g:D ><

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi