Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:39
Umagicznianie przedmiotów
Autor Wiadomość
Ashariel 
Użytkownik

Level: 666
Wysłany: 11-01-2009, 08:07   Umagicznianie przedmiotów

Propozycja tyczy się wprowadzenia systemu umagiczniania przedmiotów wzorowanego na takich grach jak Lineage2, Metin 2 czy chociażby książkowe AD&D i D&D 3rd których silnik był wykorzystywany do wielu produkcji komputerowych.

Jak by to działało?
Mamy powiedzmy przedmiot:

Teraz w mieście po kliknięciu opcji menu plecak, a potem zakładki ekwipunek obok opcji sprzedaj, załóż itp. pojawia się nowa ikona "Ulepsz". Po jej kliknięciu pojawia się okienko z informacją o koszcie ulepszenia (proponuje tu 1/3 ceny przedmiotu) oraz z ostrzeżeniem mówiącym o tym co się stanie jeżeli ulepszanie się nie powiedzie (przedmiot może ulec zniszczeniu, umagicznienie przedmiotu może się wyzerować lub zmniejszyć o jeden punkt, lub po prostu pieniądze zainwestowane na ulepszanie przepadną a item się nie zmieni).

Szansa na umagicznienie wynosiłaby 80% minus 5% za każde obecne już ulepszenie, minimalnie 40%. Czyli np:
Mosiężny Topór ma szansę 80% zeby umagicznić go na Mosiężny Topór +1
Mosiężny Topór +1 ma szansę 75% zeby umagicznić go na Mosiężny Topór +2
Mosiężny Topór +4 ma szansę 60% zeby umagicznić go na Mosiężny Topór +5

Co dawałoby takie ulepszenie?
Wszystkie dodatnie statystyki przedmiotu zwiększałyby się o 1% za każy punkt umagicznienia. Nasz topór po ulepszeniu na +1 wyglądałby tak:

A ten sam na +4 tak:

Tip dla programistów jest taki iż wbrew pozorom nie trzeba robić oddzielnej bazy danych do umieszczania przedmiotów ze zmienionymi statystykami, bo wnioskuję iż admin ma jedną tabelkę z itemkami a w tabeli z graczami ma zapamiętane tylko id przedmiotów + ich ilość. Wystarczy do każdego przedmiotu który znajduje się w posiadaniu gracza dodać 1 zmienną odpowiedzialną za lvl umagicznienia (cos na podobnej zasadzie jak ilość przedmiotów) a po wczytaniu standardowych danych itemku zmodyfikować je prostym wzorem:
if ($stata > 0){$stata = ($stata+($enchant * ($stata/100));}

gdzie $stata to zmienna konkretnej statystyki a $enchant to wartość dotychczasowego ulepszenia.

Cały ten pomysł nie tylko urozmaici grę ale i również znacznie zmniejszy ilość przedmiotów i złota które będą znajdowały się w rękach graczy, bo jak wiadomo wszyscy beda chcieli mieć jak najlepiej umagicznione przedmioty, a samo enchantowanie często nie będzię się udawało więc będzie dość kosztowne, jeżeli dodać wariant możliwości zniszczenia przedmiotu to i ilość przedmiotów się zmniejszy :P Powinno to więc znacznie odciążyć bazę danych.

http://old.my-fantasy.net/

SaKe 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 11-01-2009, 09:18   

Bardzo ciekawy pomysl,ale w sumie jest juz na TODO-kowal...

Tylko hmm czy wartosci minusowe tez nie powinny sie polepszyc (zmniejszyc) ?

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Lucypher 
Użytkownik

Nick: Nienormalny
Level: 53
Świat: 3
Wysłany: 11-01-2009, 09:54   

SaKe napisał/a:
Tylko hmm czy wartosci minusowe tez nie powinny sie polepszyc (zmniejszyc) ?

Tu sie z kolega zgodze ;]

A co do reszty. po co robic takie cyrki? komu to potrzebne. moge sie zalozyc ze potem na forum bedzie spam ze ten kowal czy inne cholerstwo mu zepsulo ekwipunek a on biedny etc....Znowu chcecie zmienic MFo w jakis inny shit...Ashariel czy Ty oby nie grales/grasz w Metin 2? tam jest identycznie ;] za niedlugo z mfo zrobi sie zlepek wszystkich kiczowatych gier MMO... ;/

4Funs 
Użytkownik

Nick: Czervik
Level: 225
Wysłany: 11-01-2009, 12:48   

dobry pomysł :> ale to sie sprawdzi tylko do 90 lv... powyżej będzie kaszana wszyscy zbankrutujemy ;x

NeVeR EnD 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Play Boy
Level: 133
Wysłany: 11-01-2009, 13:15   

No dla mnie dobre :) Kasa sie nie bd marnować przy czym jej nadmiar u high lvl sięzmniejszy troszkę (mam nadzieje :P )

Soft 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 11-01-2009, 14:31   

A wartość przedmiotu powinna się zwiększać :>

Lag 
Użytkownik

Wysłany: 11-01-2009, 14:41   

Pomysł b. dobry, ale ja widzę jeden problem - gracze, którzy mają kilka(set?) milionów na zbyciu mogą zrobić niepokonany set, dzięki którem pokonają każdego, nawet mimo złych statów :]

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Edwin
Level: 145
Wysłany: 11-01-2009, 15:09   

Lag napisał/a:
Pomysł b. dobry, ale ja widzę jeden problem - gracze, którzy mają kilka(set?) milionów na zbyciu mogą zrobić niepokonany set, dzięki którem pokonają każdego, nawet mimo złych statów :]

Też się tego obawiałem... ale myślę że jak ktoś ma kasę to i staty też może mieć niezłe (choćby i kupione).
po 2: jeśli to będzie kilka % ulepszenia to różnica nie będzie tak olbrzymia

Jest jeszcze jeden problem-
Ashariel napisał/a:

Szansa na umagicznienie wynosiłaby 80% minus 5% za każde obecne już ulepszenie, minimalnie 40%.

Jak dojedziemy do tych 40% to ulepszanie nie będzie się opłacać (raczej zepsujemy przedmiot niż ulepszymy). A teraz załóżmy że dzikim fartem ktoś ulepszy przedmiot jeszcze 5x (jeśli wielu będzie próbowało komuś może się udać). Jaka będzie wartość tego przedmiotu? Chyba tyle kasy co ma pierwszy w goldzie.

No i 3 rzecz- załóżmy że mam różdżkę + 10 ... to chyba oczywiste że za wszelką cenę nie będę chciał wbijać lvl żeby z niej "nie wyrosnąć"...

llludek 
Użytkownik

Level: 69
Wysłany: 11-01-2009, 15:14   

bardzo dobry pomysl ;] zmniejszylaby sie ilosc kasy u high leveli i ludzie w koncu by zaczeli oszczedzac ;] ale powinien byc limit ulepszania np do 10 albo cos w tym stylu zeby potem nie ulepszano w nieskonczonosc...

Lag 
Użytkownik

Wysłany: 11-01-2009, 16:00   

EdwinOdesseiron napisał/a:
jeśli to będzie kilka % ulepszenia to różnica nie będzie tak olbrzymia

na mniejszych levelach nawet te kilka procent robi wielką różnicę :)
EdwinOdesseiron napisał/a:
No i 3 rzecz- załóżmy że mam różdżkę + 10 ... to chyba oczywiste że za wszelką cenę nie będę chciał wbijać lvl żeby z niej "nie wyrosnąć"...

to zależy co kto będzie ulepszał, czy straci kase na ulepszanie słabych, czy mocnych przedmiotów

Conrado 
Użytkownik

Level: 666
Wysłany: 11-01-2009, 16:19   

Lag napisał/a:

To można zawsze wprowadzić ograniczenie np. do kilku (kilkunastu) ulepszeń, powiedzmy że do 20 i jak juz ulepszymy jakąś broń poźniej "wyrastamy" z niej i kupujemy lepszą broń i ją znów ulepszamy g:) Czyli kasa szybko by zleciała, ale też wyższe lvle by ją przecierz odrobiły g;)

Pomysł dobry i jestem na tak :>

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 11-01-2009, 17:13   

po pierwsze mozna by tez zrobic cos takiego,ze przy ulepszeniu eq rosnie takze wymagany poziom,zeby te eq zalozyc :0

a po drugie,jak ktos chce sie zalic na forum,ze mu eq sie zepsulo,no to coz...ryzyk fizyk!

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

4Funs 
Użytkownik

Nick: Czervik
Level: 225
Wysłany: 11-01-2009, 20:15   

hmm można rozwiązać problem ,,płaczu" nupów ;D ale moja wizja mija sie z celem pomysłu... hmm myśle podobnie jak Kononowicz! znieść wszystko! a teraz realnie... ulepszamy za bardzo dużo kasy dzięki temu % na ulepszenie będzie większy? tak by było najlepiej co nie? ;>

Propozycjons 
Użytkownik

Wysłany: 12-01-2009, 07:19   

Mam pytanie do którego będzie można ulepszać ( do ilu + ) pomysł dobry ale będzie wtedy dużo noobów,hiterzy i noobstatow :neutral:

Lag 
Użytkownik

Wysłany: 12-01-2009, 15:00   

Propozycjons napisał/a:
pomysł dobry ale będzie wtedy dużo noobów,hiterzy i noobstatow

oni sobie zrobią hiper mega ultra dobrą broń,a ty zrobisz sobie hiper mega ultra dobrą zbroje i sprawa załatwiona

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi