Wysłany: 29-01-2009, 00:21 Zalew zamówień w FA vs. Spam "byle do 20 postów"
Niedawno wprowadzono limit 20 postów, aby pisać w FA i już widać efekty. Gdy otwieram "Nieprzeczytane posty" widzę często litanię kilkunastu tematów, często starych, odświeżonych przez jednego, nowego usera. Z drugiej strony ponoć odciążono FA i nie kwestionuję wartości tego posunięcia.
Uważam, że można zrobić jeszcze krok naprzód, aby tym problemom zaradzić.
1. Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni.
2. Ostryga = odjęcie 20 postów (nie wiem na ile to możliwe technicznie, w ostateczności modowie FA mogliby to sprawdzać ręcznie, ale to już sporo zachodu). Rozwiązanie ryzykowne, bo może tylko zwiększyć ilość postów, choć z drugiej strony bezsensowny spam stanie się bezcelowy (po otrzymaniu ostra należałoby nabijać posty od nowa).
3. Okres próbny - jak przy prawie jazdy Podwojenie kar dla nowego usera - zwłaszcza za typowy spam i nabijanie postów.
Profesja: Wojownik
Level: 1
Wysłany: 29-01-2009, 00:56
Ja uważam że powinno się po prostu patrzeć na posty zamawiającego i nie wykonywanie zlecenia (a najlepiej szybkie zamknięcie tematu). Bo tak naprawdę tych userów "wali" co się z nimi stanie i nawet mając te 3 ostry jak dostanie avka to są happy.
Ostatnio zmieniony przez Corso 29-01-2009, 01:00, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 29-01-2009, 01:08
Ogólnie to jestem za bardzo prostym rozwiązaniem- zamknięciem lub całkowitym usunięciem fa. Zapewne przez pierwsze dni byłyby protesty (chociaż kto wie...) aż w końcu podzieli los fs. Po prostu się o niej zapomni. IMHO "Grafika" szkodzi forum, a przynajmniej niektóre jej części.
Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni.
Gdyby była taka możliwość to na tym właśnie polegałoby ograniczenie w dostępie do FA. Jednak nie ma takiej opcji..
Limit zostanie co najmniej do końca tego tygodnia. Potem zrobi się bilans strat i podejmie decyzję o usunięciu lub pozostawieniu limitu.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
M3tzu, Corso, zgadzam się ale nie możemy zabrać Kaszce & friends możliwości wypromowania się
Adi, tak myślałem, że ten system może być niewykonalny. Punkt 2. pewnie tym bardziej. Ale trójeczka jest możliwa na pewno i powinna być kubłem zimnej wody na spamerów ....
Póki co najprostszym rozwiązaniem będzie zakaz składania zamówień przez osoby
"wyostrzone". Jeżeli spamuje aby wbić te 20 postów - dostaje ostryge. Co za tym idzie
to już wiadomo ...
Wysłany: 29-01-2009, 13:50
Ale to wystarczy żeby wbił się w momencie gdy żadnego z modów nie ma (powiedzmy 8-14 kiedy forum jest praktycznie puste) założy temat w fa i koniec. Znalazłem sobie takiego usera na przykład
https://forum.mfo2.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=23690
W godzinę odświeżył połowę forum, złożył zamówienie, Pit dał mu ostra, ale temat w fa istnieje dalej i dalej graficy robią to zlecenie.
1. Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni.
2. Ostryga = odjęcie 20 postów (nie wiem na ile to możliwe technicznie, w ostateczności modowie FA mogliby to sprawdzać ręcznie, ale to już sporo zachodu). Rozwiązanie ryzykowne, bo może tylko zwiększyć ilość postów, choć z drugiej strony bezsensowny spam stanie się bezcelowy (po otrzymaniu ostra należałoby nabijać posty od nowa).
Technicznie nie możliwe.. tzn. to drugie jak sam stwierdziłeś można ręcznie, ale za duzo zachodu i nikomu by się nie chciało..
Co do trzeciej propozycji - wykonalne, choć niesprawiedliwe trochę, nowy ma podwójną karę.. hm.. nie jestem nowy więc mi to obojętne
(Nie czytałem całęgo tematu, tylko pierwszy post!)
Póki co najprostszym rozwiązaniem będzie zakaz składania zamówień przez osoby
"wyostrzone". Jeżeli spamuje aby wbić te 20 postów - dostaje ostryge. Co za tym idzie
to już wiadomo ...
nieee... to nie dobry pomysł.
wystarczy byle jaki ostr i nie można już zgłaszać zamówien do FA ?