Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
21-02-2015, 01:03
Zalew zamówień w FA vs. Spam "byle do 20 postów"
Autor Wiadomość
EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Edwin
Level: 145
Wysłany: 29-01-2009, 00:21   Zalew zamówień w FA vs. Spam "byle do 20 postów"

Niedawno wprowadzono limit 20 postów, aby pisać w FA i już widać efekty. Gdy otwieram "Nieprzeczytane posty" widzę często litanię kilkunastu tematów, często starych, odświeżonych przez jednego, nowego usera. Z drugiej strony ponoć odciążono FA i nie kwestionuję wartości tego posunięcia.

Uważam, że można zrobić jeszcze krok naprzód, aby tym problemom zaradzić.

1. Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni.
2. Ostryga = odjęcie 20 postów (nie wiem na ile to możliwe technicznie, w ostateczności modowie FA mogliby to sprawdzać ręcznie, ale to już sporo zachodu). Rozwiązanie ryzykowne, bo może tylko zwiększyć ilość postów, choć z drugiej strony bezsensowny spam stanie się bezcelowy (po otrzymaniu ostra należałoby nabijać posty od nowa).
3. Okres próbny - jak przy prawie jazdy ;) Podwojenie kar dla nowego usera - zwłaszcza za typowy spam i nabijanie postów.

Proszę o konstruktywną krytykę :-D

Corso 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Level: 1
Wysłany: 29-01-2009, 00:56   

Ja uważam że powinno się po prostu patrzeć na posty zamawiającego i nie wykonywanie zlecenia (a najlepiej szybkie zamknięcie tematu). Bo tak naprawdę tych userów "wali" co się z nimi stanie i nawet mając te 3 ostry jak dostanie avka to są happy.
Ostatnio zmieniony przez Corso 29-01-2009, 01:00, w całości zmieniany 1 raz  

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Wysłany: 29-01-2009, 01:00   

Corso, myślałem o tym, ale przecież nie możemy nikogo zmusić żeby czytał czyjeś posty i oceniał ich sensowność...

Corso 
Użytkownik

Wysłany: 29-01-2009, 01:08   

Ogólnie to jestem za bardzo prostym rozwiązaniem- zamknięciem lub całkowitym usunięciem fa. Zapewne przez pierwsze dni byłyby protesty (chociaż kto wie...) aż w końcu podzieli los fs. Po prostu się o niej zapomni. IMHO "Grafika" szkodzi forum, a przynajmniej niektóre jej części.

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 29-01-2009, 01:08   

EdwinOdesseiron napisał/a:
Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni.

Gdyby była taka możliwość to na tym właśnie polegałoby ograniczenie w dostępie do FA. Jednak nie ma takiej opcji..

Limit zostanie co najmniej do końca tego tygodnia. Potem zrobi się bilans strat i podejmie decyzję o usunięciu lub pozostawieniu limitu.

M3tzu 
Użytkownik

Nick: M3tzus
Level: -69
Wysłany: 29-01-2009, 03:38   

zamknijcie fa i tacy ludzie np. jak ja beda mieli z czego "zyc" =] chociaz juz teraz nie narzekam ; ]

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Wysłany: 29-01-2009, 12:53   

M3tzu, Corso, zgadzam się ;) ale nie możemy zabrać Kaszce & friends możliwości wypromowania się :D
Adi, tak myślałem, że ten system może być niewykonalny. Punkt 2. pewnie tym bardziej. Ale trójeczka jest możliwa na pewno i powinna być kubłem zimnej wody na spamerów ....

Crypton 
Game Master

Level: 230
Wysłany: 29-01-2009, 13:31   

Póki co najprostszym rozwiązaniem będzie zakaz składania zamówień przez osoby
"wyostrzone". Jeżeli spamuje aby wbić te 20 postów - dostaje ostryge. Co za tym idzie
to już wiadomo ...

Corso 
Użytkownik

Wysłany: 29-01-2009, 13:50   

Ale to wystarczy żeby wbił się w momencie gdy żadnego z modów nie ma (powiedzmy 8-14 kiedy forum jest praktycznie puste) założy temat w fa i koniec. Znalazłem sobie takiego usera na przykład
https://forum.mfo2.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=23690
W godzinę odświeżył połowę forum, złożył zamówienie, Pit dał mu ostra, ale temat w fa istnieje dalej i dalej graficy robią to zlecenie.

BARTOSh 
Użytkownik

Level: -1
Wysłany: 29-01-2009, 14:37   

Corso napisał/a:
W godzinę odświeżył połowę forum, złożył zamówienie, Pit dał mu ostra, ale temat w fa istnieje dalej i dalej graficy robią to zlecenie.
już nie.
rozwiązanie proponowane przez Cryptona popieram... i dodać do tego jeszcze staż na forum >1dzień (inne tematy zamykane)

リョコ カワチ || バルトシュ クリシャック || Regulaminy || Arena ||

Conrado 
Użytkownik

Level: 666
Wysłany: 29-01-2009, 14:43   

BARTOSh napisał/a:
i dodać do tego jeszcze staż na forum >1dzień (inne tematy zamykane)

Czyli jak siedzi 2 dni to juz może ? ><

Crypton napisał/a:
"wyostrzone".

Hmm... to jest dobry pomysł najprawdopodobniej wprowadzę go do regualminu FA g;)

BARTOSh 
Użytkownik

Level: -1
Wysłany: 29-01-2009, 14:44   

Conrado napisał/a:
Czyli jak siędzi 2 dni to juz może ? ><
chodzi o podany wyżej sposób ominięcia (nie ma żadnego moda, a ten naspamuje i ma 20 postów - pisze - ma av)

リョコ カワチ || バルトシュ クリシャック || Regulaminy || Arena ||

Skailer 
Użytkownik

Nick: Skailer
Level: 150
Wysłany: 29-01-2009, 15:02   

EdwinOdesseiron napisał/a:
1. Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni.
2. Ostryga = odjęcie 20 postów (nie wiem na ile to możliwe technicznie, w ostateczności modowie FA mogliby to sprawdzać ręcznie, ale to już sporo zachodu). Rozwiązanie ryzykowne, bo może tylko zwiększyć ilość postów, choć z drugiej strony bezsensowny spam stanie się bezcelowy (po otrzymaniu ostra należałoby nabijać posty od nowa).

Technicznie nie możliwe.. tzn. to drugie jak sam stwierdziłeś można ręcznie, ale za duzo zachodu i nikomu by się nie chciało..
Co do trzeciej propozycji - wykonalne, choć niesprawiedliwe trochę, nowy ma podwójną karę.. hm.. nie jestem nowy więc mi to obojętne g:D
(Nie czytałem całęgo tematu, tylko pierwszy post!)

| Gospoda: Skailer Shuntzz 85g | Wojownik/Kucharz/Złodziej |

Lag 
Użytkownik

Wysłany: 29-01-2009, 15:10   

Crypton napisał/a:
"wyostrzone". Jeżeli spamuje aby wbić te 20 postów - dostaje ostryge. Co za tym idzie
to już wiadomo ...

nieee... to nie dobry pomysł.
wystarczy byle jaki ostr i nie można już zgłaszać zamówien do FA ? :?

Veyron 
Użytkownik

Wysłany: 29-01-2009, 15:13   

Lag, przynajmniej osoby będą choć trochę rozważniej pisać... Mi ten pomysł pasuje ;]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi