Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: [Ex-GM] Shell
10-07-2010, 00:23
Dodatkowe grupy

Czy chciałbyś/abyś, aby któraś z zaproponowanych rang została wprowadzona ?
Tak, ranga 1.
11%
 11%  [ 2 ]
Tak, ranga 2.
5%
 5%  [ 1 ]
Tak, obie rangi.
23%
 23%  [ 4 ]
Jest mi to obojętne.
58%
 58%  [ 10 ]
Głosowań: 17
Wszystkich Głosów: 17

Autor Wiadomość
ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 08-03-2010, 17:19   

MichuL napisał/a:
ludzi kulturalnych i inteligentnych nie trzeba motywować do dobrego zachowania

MichuL napisał/a:
po za tym nie potrzebujemy fałszywej kultury dla rangi...

Nie mogę nie zgodzić się z MichuLem. Mimo wszystko wolę znać prawdziwą "twarz" użytkowników - nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego?

Jurassa 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: BROVTHER
Level: 69
Wysłany: 08-03-2010, 17:29   

Czyli jest możliwość, aby ranga została wprowadzona czy nie ?

~Fret~ 
Użytkownik

Wysłany: 08-03-2010, 17:39   

Cytat:
A wychodzę z założenia, że lepsza jakakolwiek kultura niż jej brak.

Człowieku, lepsza prawdziwa kultura niż udawana. Każdy umie się powstrzymać, tylko po co?
Po co mamy udawać kogoś kim nie jesteśmy? To to samo jak byś powiedział że ja potrafię stać się osobą kulturalną.
Przecież każdy wie że to nie możliwe, i nawet głupia ranga na forum tego nie zmieni.
Tak jak u większości osób na tym forum.
Jeżeli chcesz aby takie coś zostało wprowadzone, zrób swoje forum i po problemie.

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Wysłany: 08-03-2010, 17:45   

Jurassa napisał/a:
Czyli jest możliwość, aby ranga została wprowadzona czy nie ?

Na chwilę obecną widzę więcej negatywnych skutków wprowadzenia tej rangi (że o problemach z jej przyznawaniem nie wspomnę), niż samych korzyści, więc wciąż nie jestem przekonany co do tego pomysłu.

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 08-03-2010, 18:04   

Jurassa lepszy brak kultury, niz udawana-zaufasz takiej osobie, a pozniej sie oszukasz.
ADIHC1 napisał/a:
Nie mogę nie zgodzić się z MichuLem.

Nie tylko ty. Nie jest dobrze; MichuL przybiera na sile ;
ADIHC1 napisał/a:
uot;]Na chwilę obecną widzę więcej negatywnych skutków wprowadzenia tej rangi (że o problemach z jej przyznawaniem nie wspomnę), niż samych korzyści, więc wciąż nie jestem przekonany co do tego pomysłu.

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Shark 
Użytkownik

Nick: Mickey
Wysłany: 08-03-2010, 18:36   

ADIHC1 napisał/a:
Co z tego, że rangi "cieszą oko", skoro przyczyniają się do zaśmiecania forum? Aktywność na forum zawsze będzie napędzała gra, bo nigdy nie będzie doskonała, zawsze będzie coś, co będzie wymagało dyskusji. Wszystkie działy poboczne to tylko dodatek, na którego kształt mają wpływ ci częściej odwiedzający forum użytkownicy - oczywiście nie bez ograniczeń, bo i zbyt rozrośnięte działy poboczne (a raczej ich użytkownicy, często mniej zainteresowani samą grą) również mają wpływ na zaśmiecanie forum.

No wiesz, ja nie zauważyłem specjalnej zmiany po usunięciu rang (a na forum byłem już od stycznia 2007, innym kontem), więc trochę zdążyłem zaobserwować. Wiesz, mi te rangi są obojętne, jedynym "za" jest tutaj cieszenie oka, tych "przeciw" jest więcej, i tutaj zamysł leży.

Teraz już troszkę poza tematem.
_______________________________________________________-

ADIHC1 napisał/a:
Twoim zdaniem właśnie dlatego zdecydowałem się ją wyróżnić i dodałem w ankiecie? W takim razie zajrzyj w jej posty - może i zbyt aktywna nie jest (mam na myśli wyłącznie działy związane z grą), ale jak już coś napisze to robi to konkretnie, często też pomaga innym. Czego nie można powiedzieć o większości aktywnych użytkowników, którzy często zachowują się po prostu chamsko w stosunku mniej doświadczonych graczy (nie mylić z trollami) - ile razy zamiast pomocy pojawiały się zbędne komentarze? Jeżeli ktoś nie chce pomagać, to nie powinien nic pisać i zignorować temat.

Moim zdaniem głównie z tego powodu. Jest sporo osób, które może nie potrafią wysłowić się tak jak Gosia, ale również piszą konkretnie, z chęcią pomocy. Uważam, że gdyby nie "kręciła" z Pitem, to nie zostałaby zauważona. To tylko moja opinia, w ciągu ostatnich 3-4 miesięcy logowałem się rzadziej, może coś się w tej kwestii zmieniło. Ale zdania, tak czy siak, nie zmienię.

Cytat:
A czy kiedykolwiek wychylił nos poza SB (w przerwach między kneblami) i pomógł komuś? Zazwyczaj jego aktywność kończy się na trollowaniu i robi to celowo, bo raczej głupi nie jest...

A tam, jego to podałem tak przykładowo. Te forum, jeśli chodzi o zwykłych użytkowników, najbardziej kojarzy mi się właśnie z NC. Fakt faktem, jego aktywność to 95% wpisów na SB i 5% postów, ale, sam nie wiem... czy nominowani do tego tytułu są wyłącznie osoby, które piszą posty? Ja pojęcie "użytkownik" rozumiem może troszkę inaczej, ale kwestia interpretacji.

ADIHC1 napisał/a:
I dzięki temu zebrał pokaźną ilość głosów w plebiscycie na GMR, jednak Walkmen był bezkonkurencyjny i zdeklasował wszystkich (co wcale zaskoczeniem nie było).

No niestety. Walkmen wykonywał po prostu swoją pracę (może te "po prostu" jest tutaj nie na miejscu, ale jakoś nie wyskakiwał poza podział swoich obowiązków), z kolei Mapy zorganizował ciekawie urozmaicenie. Nie ma nad czym tutaj dyskutować, bo takie było zdanie ludu (głosowanie), ale tak tylko chciałem napisać opinię.

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Wysłany: 08-03-2010, 18:56   

Shark napisał/a:
No wiesz, ja nie zauważyłem specjalnej zmiany po usunięciu rang (a na forum byłem już od stycznia 2007, innym kontem), więc trochę zdążyłem zaobserwować. Wiesz, mi te rangi są obojętne, jedynym "za" jest tutaj cieszenie oka, tych "przeciw" jest więcej, i tutaj zamysł leży.

A ja wręcz przeciwnie - po zmianie odsetek spamu zmalał i co do tego nie mam żadnych wątpliwości.
Shark napisał/a:
Uważam, że gdyby nie "kręciła" z Pitem, to nie zostałaby zauważona.

Nie brałem pod uwagę nikogo ze "stałych bywalców SB", istotna była tylko aktywność na samym forum.
Shark napisał/a:
czy nominowani do tego tytułu są wyłącznie osoby, które piszą posty?

Oczywiście. SB to tylko i wyłącznie dodatek, miejsce na luźniejsze dyskusje.
Shark napisał/a:
Ja pojęcie "użytkownik" rozumiem może troszkę inaczej, ale kwestia interpretacji.

To jest forum dyskusyjne gry przeglądarkowej, więc siłą rzeczy aktywność w działach związanych z grą jest wyżej ceniona.
Shark napisał/a:
Walkmen wykonywał po prostu swoją pracę (może te "po prostu" jest tutaj nie na miejscu, ale jakoś nie wyskakiwał poza podział swoich obowiązków), z kolei Mapy zorganizował ciekawie urozmaicenie.

Zaryzykuje stwierdzenie, że aktywność Walkmena jest bardziej pożyteczna, przez co cenniejsza.
Shark napisał/a:
Nie ma nad czym tutaj dyskutować, bo takie było zdanie ludu (głosowanie), ale tak tylko chciałem napisać opinię.

W planach w ogóle było pominięcie ankiety i wybór "najcenniejszego" użytkownika podczas debaty "na wyższych szczeblach". Żaden z kandydatów nie zdobył wyraźnej przewagi, więc wybrani kandydaci zostali poddani publicznemu głosowaniu.

Shark 
Użytkownik

Wysłany: 08-03-2010, 20:43   

ADIHC1 napisał/a:
A ja wręcz przeciwnie - po zmianie odsetek spamu zmalał i co do tego nie mam żadnych wątpliwości.

Ciężko powiedzieć, czy to zasługa usunięcia rang czy usunięcia licznika postów.
O ile pamiętam zostały usunięte w tym samym czasie (chyba najpierw licznik, kilka(naście) dni później rangi, pewności nie mam). Ja jednak, jak mówiłem, spadku spamu nie zauważyłem.

ADIHC1 napisał/a:
Zaryzykuje stwierdzenie, że aktywność Walkmena jest bardziej pożyteczna, przez co cenniejsza.

Hehe, kwestia gustu. O ile można tak to nazwać :P

Cytat:
Nie brałem pod uwagę nikogo ze "stałych bywalców SB", istotna była tylko aktywność na samym forum.

Cytat:
Oczywiście. SB to tylko i wyłącznie dodatek, miejsce na luźniejsze dyskusje.

Cytat:
To jest forum dyskusyjne gry przeglądarkowej, więc siłą rzeczy aktywność w działach związanych z grą jest wyżej ceniona.

Okej, rozumiem, to mi pięknie wyjaśniłeś. :) Ale może warto w następnym, hmm... konkursie (?) wziąć pod uwagę osoby, które udzielają się w działach niekoniecznie związanych z grą bądź nawet na SB?

Ciekawostka - Kaszka została użytkownikiem 2008, a ciężko powiedzieć, żeby udzielała się w działach związanych z grą. No chyba, że działalność graficzną można tak nazwać.

Jurassa 
Użytkownik

Nick: BROVTHER
Level: 69
Wysłany: 08-03-2010, 20:51   

Shark napisał/a:
Ciekawostka - Kaszka została użytkownikiem 2008, a ciężko powiedzieć, żeby udzielała się w działach związanych z grą. No chyba, że działalność graficzną można tak nazwać.

Odbiegliśmy trochę od teamu ale mniejsza z tym. Shark ma dużo racji użytkownikami roku zostają osoby, które mało udzielają się na forum.

Gosia - z tego co zauważyłem jest miła i sympatyczna, ale rzadko kiedy pisze jakiś posty.

Kaszka - Robi znakomite pracę graficzne, jest lubiana itp. Ale oprócz tworzenia sygnatur, avatarów na forum nie udzielała się zbyt często. Jak już to powinna dostać "Grafik roku***"

Zyga - Nie będę go oceniał ponieważ w 2007r nie zaglądałem za często na forum.

Adi czy nie zauważyłeś takich użytkowników jak: SaKe, Sosna, Shark, którzy udzielają się na forum kiedy tylko mogą ?

gosia 
Użytkownik Roku 2009!

Level: 227
Świat: 3
Wysłany: 08-03-2010, 21:18   

hmm.. kolejny temat który zszedł na moją osobę, czuję się zaszczycona.

Nigdy jakość szczególnie nie byłam aktywna na forum ale też nigdy i nie mydliłam wam oczu, że jest inaczej i nawet otwarcie o tym napisałam w temacie o UR2k9. Tylko po co o tym dyskutować, skoro takie są fakty? Faktem też jest, że nikogo nie próbowałam przekonać, żeby na mnie oddawał głos, więc ktoś tam jednak uznał że jestem wystarczająco aktywna żeby zasłużyć sobie na ten tytuł, w końcu była to subiektywna ocena każdego z użytkowników. A subiektywna ocena wiąże się z tym, że każdy z nas ocenia wedle swoich kryteriów. Dodam jeszcze na swoją "obronę", że moja aktywność nie ograniczała jedynie do postów, często dostawałam pytania/prośby na pw i każdy kto do mnie napisał dostawał odpowiedź, a to też się liczy.
Shark napisał/a:
Moim zdaniem głównie z tego powodu. Jest sporo osób, które może nie potrafią wysłowić się tak jak Gosia, ale również piszą konkretnie, z chęcią pomocy. Uważam, że gdyby nie "kręciła" z Pitem, to nie zostałaby zauważona. To tylko moja opinia, w ciągu ostatnich 3-4 miesięcy logowałem się rzadziej, może coś się w tej kwestii zmieniło. Ale zdania, tak czy siak, nie zmienię.

Z tym troszkę przegiąłeś..

Shark 
Użytkownik

Wysłany: 08-03-2010, 21:27   

Cytat:
Z tym troszkę przegiąłeś..

To jest tylko moje zdanie. Nie byłabyś tak rozpoznawalna, gdyby nie to napięcie między Tobą a Pitem. Ilość postów, które napisałaś przez ten rok nie powala na kolana. Wiem, nie liczy się ilość a jakość, jednak spójrzmy na to inaczej - po tak znikomej liczbie postów trudno kogoś zapamiętać/zauważyć.

Jurassa napisał/a:
Zyga - Nie będę go oceniał ponieważ w 2007r nie zaglądałem za często na forum.

Zyga zasłużył się swoimi legendarnymi propozycjami, więc należało mu się.

minek123 
Moderator

Profesja: Mag
Nick: Jack Sparrow
Level: 260
Wysłany: 08-03-2010, 21:51   

Co do tematu.
Osoby chcące pomoc- pomagają.
Z wyróżnieniami było zapewne tak jak z "grafikami"
Wysoka samoocena, wywyższanie się oraz arogancja.

offtop:

Shark napisał/a:
Okej, rozumiem, to mi pięknie wyjaśniłeś. :) Ale może warto w następnym, hmm... konkursie (?) wziąć pod uwagę osoby, które udzielają się w działach niekoniecznie związanych z grą bądź nawet na SB?

Tu się nie zgodzę "poboczne" działy są tylko dodatkiem a nie podstawą do oceniania UR.

Shark napisał/a:
Ilość postów, które napisałaś przez ten rok nie powala na kolana.

Takim był ten rok. Nie było zdecydowanego lidera co do UR.
W zasadzie nie było żadnego "godnego" tego miana użytkowania ale kogoś trzeba było wybrać...
(m.in dlatego że Edwin gdzieś "przepadł" w połowie roku)

Co do samych wyborów, w tym przypadku demokracja się nie sprawdza.
Od czasów Koli wybory nie były "sprawiedliwe".
Wygrywa osoba "charakterystyczna" a nie koniecznie jest to osoba najbardziej aktywna w roku.
Myślę że wybory UR powinny być dokonywane tylko i wyłączenie "na górze".

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 08-03-2010, 21:55   

minek123 napisał/a:
Myślę że wybory UR powinny być dokonywane tylko i wyłączenie "na górze".

A ja bym proponowal dwa wyroznienia w roku-jedno to takie glosowanie przez uzyszkodnikow jak teraz, czyli osoba aktywna i lubia, a drugie przez administracje, czyli osoba, ktora moze byc potencjalnym smerfem/shrekiem, znaczy sie dolaczyc do jakze zaszczytnego grona.

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Reksio i Kretes 
Użytkownik

Nick: RiK
Level: 2
Wysłany: 08-03-2010, 21:56   

SaKe napisał/a:
A ja bym proponowal dwa wyroznienia w roku-jedno to takie glosowanie przez uzyszkodnikow jak teraz, czyli osoba aktywna i lubia, a drugie przez administracje, czyli osoba, ktora moze byc potencjalnym smerfem/shrekiem, znaczy sie dolaczyc do jakze zaszczytnego grona.

Trafiłeś w 10 :) To mi się podoba. Może coś takiego zorganizujemy? Czy może jakieś wątpliwości? ;)

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Wysłany: 09-03-2010, 01:48   

Shark napisał/a:
Ciężko powiedzieć, czy to zasługa usunięcia rang czy usunięcia licznika postów.
O ile pamiętam zostały usunięte w tym samym czasie (chyba najpierw licznik, kilka(naście) dni później rangi, pewności nie mam). Ja jednak, jak mówiłem, spadku spamu nie zauważyłem.

Pomyśl... Skoro rangi są zależne od ilości napisanych postów to muszą mieć wpływ na "produkowanie" spamu.
Shark napisał/a:

Dlaczego aktywność niezwiązana z główną tematyką forum miałaby być nagradzana? Każdy użytkownik niezainteresowany grą to zbędny balast. Przypominam, że to jest forum typowo tematyczne...
Shark napisał/a:

To był wynik błędnych założeń doboru kandydatów do plebiscytu - oddać można było głos na praktycznie każdego aktywnego użytkownika. Już pomijając fakt czy Kaszka wygrała plebiscyt uczciwie (nie było dowodów na to, że namawiała "klientów fabryki" do głosowania na siebie), stało się jasne, że dobór kandydatów musi być bardziej... staranny. Jak już wspominałem, w tym roku ankiety miało nie być w ogóle, ale jako, że po zebraniu kandydatur (tak na dobrą sprawę w zeszłym roku nikt jakoś specjalnie nie wybił się - w poprzednich latach zawsze był ktoś kto "błyszczał") i po wstępnej selekcji zostało parę osób - ciężko było wybrać tą jedną i dlatego pojawiła się ankieta.
Reksio i Kretes napisał/a:
SaKe napisał/a:

Trafiłeś w 10 :) To mi się podoba. Może coś takiego zorganizujemy? Czy może jakieś wątpliwości? ;)

Plebiscyt na "najsympatyczniejszego i najbardziej lubianego użytkownika forum" ? Może jeszcze włączmy galerię i będziemy dawać sobie "po dyszce za dyszkę" ; >

Odnoszę wrażenie, że chcielibyście zrobić z forum typowo tematycznego, o konkretnym przeznaczeniu, forum wielotematyczne, o wszystkim i o niczym.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi