Profesja: Wojownik
Nick: BROVTHER
Level: 69
Wysłany: 07-03-2010, 18:56 Dodatkowe grupy
Proponuję dodać nowe grupy typu:
1. Zasłużony - rangę tę otrzymywała by osoba, która od dłuższego udziela się bardzo często na forum.
2. Nie wiem jak tą rangę można by nazwać, ale otrzymywały by ją osoby, które wspomogły grę, forum: Wykrywając błędy, umieszczaniem na prawdę godnych uwagi propozycji itp.
Zasłużony - ta ranga może się wydawać niektórym bez sensu, ponieważ co roku wybierany jest "Użytkownik roku ****", ale na ten zaszczyt zasługuje na pewno więcej niż jedna osoba. Dlatego ta ranga mogła by trochę wyróżnić użytkowników, którzy na prawdę często udzielają się na forum i dużo do niego wnoszą.
Po za tym Plebiscyt na użytkownika roku, nie koniecznie wygrywa osoba, która na to zasługuje, bo jak wiadomo robione jest głosowanie. A dużo większe szanse na wygraną ma osoba, która ma więcej znajomych, kumpli itp.
Zapraszam do komentowania
_________________ Walka jest myśleniem, przewidywaniem ruchów przeciwnika. Walka bez myślenia jest jak broń bez amunicji. - by BROVTHER (Sorverture).
Ja wychodzę z założenia, że wartościowe osoby prędzej czy później zostaną "pomalowane" na zielono lub fioletowo, więc nie wydaje mi się, żeby rangi "pomostowe" były potrzebne.
Zresztą, jeśli ranga, o której wspominasz nie będzie miała przejrzystych kryteriów jej przyznawania, to będą z nią tylko problemy...
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Wysłany: 07-03-2010, 19:21
minek123 napisał/a:
To żaden z niego kandydat na inną range.
Przecież ranga ta nie dawała by żadnych dodatkowych możliwości. Po za tym, aby być aktywnym na forum nie trzeba siedzieć na nim kilka godzin. Wystarczy wejść kilka razy dziennie w wolnym czasie i już.
ADIHC1 napisał/a:
Zresztą, jeśli ranga, o której wspominasz nie będzie miała przejrzystych kryteriów jej przyznawania, to będą z nią tylko problemy...
Jeżeli była by możliwość wprowadzenia tej rangi to kryteria by się wymyśliło
_________________ Walka jest myśleniem, przewidywaniem ruchów przeciwnika. Walka bez myślenia jest jak broń bez amunicji. - by BROVTHER (Sorverture).
Mam rozumieć, że miałaby to być tylko ranga do lansowania się na forum? Jakoś nie jestem do tego pomysłu przekonany...
Piszesz o motywowaniu do zgłaszania błędów czy propozycji (w końcu wizja nagrody stymulowałaby do odpowiedniej aktywności), ale ja uważam, że nie ma takiej potrzeby. Błędy są zgłaszane ze względu na to, że przeszkadzają lub uniemożliwiają grę (już same niedogodności wynikające z błędów skłaniają do ich zgłoszenia), a błędy, z których można czerpać korzyści i tak z czasem wychodzą na jaw, a wtedy sypią się bany. Ze zgłaszaniem propozycji jest podobnie - jeśli grasz, a coś ci przeszkadza lub coś można by usprawnić to wychodzisz ze stosowną propozycją, bo chcesz, żeby ci się przyjemniej grało. To wszystko jest "naturalne" i nie trzeba do takich czynności "motywować".
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Wysłany: 07-03-2010, 19:43
ADIHC1 napisał/a:
A jeśli nie to co to znaczy "od dłuższego czasu" i "bardzo często" - jak to mierzyć?
Na rangę nie było by określonych kryterii, aby uniknąć spamu. Dostawali by ją tylko wartościowe osoby - Rangę tą dawałbyś np. ty
Zresztą nie trzeba tu dużo kombinować: Tak jak np. Gosia ma pod avatar'em napisane "Użytkownik Roku 2009" . To zasłużenie użytkownicy mieli by napisane "Zasłużony użytkownik". - Zawsze jakieś wyróżnienie.