Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:37
Doprecyzowanie regulaminu o aukcjach.
Autor Wiadomość
SHADOW-XIII 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Wysłany: 01-11-2007, 11:29   Doprecyzowanie regulaminu o aukcjach.

Byłoby miło gdyby ktoś doprecyzwał regulamin.
Otóż pomyliłem się i źle zalicytowałem, pomiędzy aukcjami ze 100-200 miksturkami była taka z 1 miksturką, a cene zalicytowałem jak za taką ze 100 miksturami.
I dostałem więzienie, chociaż drugiego gracza nie zman wogóle.
Szkoda tylko, że będąc na 53 poziomie, a drugi gracz na 49 to i tak cena za miksturkę (lv4): 100.000 jest niska w stosunku do pieniędzy jakie posiada gracz na tych poziomach, to są drobne dla obu stron. Więc uznałem, że trudno, zalicytowałem 100.000, zdarzają się pomyłki i tyle, tym bardziej, że na brak pieniędzy nie narzekam, a 100.000 zbiorę w góra kilkanaście minut w razie czego.

Ja rozumiem, że cieżko jest udowodnić "celowe" przekazywanie pięniedzy na aukcji, bo wielokrotne łatwo, ale czemu KAŻDĄ za duża kwotę odrazu traktuje się jako "celowe".
W normalnym życiu wpierw należy udowodnić celowość, a potem się skazuje, tutaj wszyscy, którzy zalicytowali za dużo, otrzymują tytuł OSZUST. Jest to krzywdzące i sam czuje się pokrzywdzony, jako, że gram sam, już trochę czasu, dofinansowywuje MFO w zamian za MFy i spotyka mnie taka przykrość.

Z mojej strony nic nie poradze i nie będe dyskutował z postanowieniem GMa na forum, chciałbym tylko, aby inni GM oraz Administrator, mógł wyciągąć wnioski i jakoś inaczej uregulować te sprawy zamiast wszystkich odrazu oskarżać. Ja po tych siedmiu dniach będe grał nadal, ale raczej nie zdecyduję się na ponowne kupowanie MFów, kto wie czy następnym razem nie zbanuje mnie ktoś przez moją pomyłkę jak właśnie kupię sobie ich trochę.

W odpowiedzi na zażalenie dostałem informacje, że sam powinienem się sam zgłosić, więc regulamin powinien być doprecyzowany:
- dopisać, że w przypadku pomyłki w licytacji zgłaszać się samemu
- dopisać gdzie się zgłaszać, bo jak ktoś już zgłosił przyciskiem GM to drugi raz, tym razem mojego zgłoszenia, nie przyjmie

Kactuzz 
Tester

Wysłany: 01-11-2007, 11:37   

Myślę, że warto dodać przycisk do zgłaszania pomyłek dla własnych ofert.

Chociaż po wprowadzeniu tego pomysłu z TODO, że gracz nie otrzymuje całej kwoty, takie przekręty będą robić tylko przysługę - eliminowanie nadmiaru złota z gry ><

SHADOW-XIII 
Użytkownik

Wysłany: 01-11-2007, 11:48   

zgadzam się, po pomyłce otrzymuje albo połowę, albo nic
ale tak by nienadużywać systemu, wprowadziłbym historię:
- po wycofaniu się z oferty, ważna jest oferta poprzedniego gracza

Pitazboras 
Użytkownik

Level: 220
Wysłany: 01-11-2007, 11:53   

Nie o to chodzi. Chodzi o to, że licytacja ma trwać do upadłego, ale sprzedający i tak uzyskuje tylko pewną kwotę z tego, a reszta kasy przepada. Według mnie to idealny sposób na wyeliminowanie przekrętów z targu i, co tu dużo mówić, chyba jedyny całkowicie rozwiązujący problem... Niestety jest na liście TODO od dłuższego czasu, ale dalej nie został wprowadzony do gry. Pozostaje nam tylko czekać...

cochiloco 
Użytkownik

Profesja: Mag
Wysłany: 01-11-2007, 11:57   

SHADOW-XIII napisał/a:
zgadzam się, po pomyłce otrzymuje albo połowę, albo nic
ale tak by nienadużywać systemu, wprowadziłbym historię:
- po wycofaniu się z oferty, ważna jest oferta poprzedniego gracza

to by bylo dobre rozwiazanie ale jest jeden problem
osoba 1 zalicytowala aukcje a 2 ja przelicytowala
1 osoba zalicytowala inna aukcje i nie ma kasy
2 osoba wycofala aukcje i co wtedy ?? oferta poprzedniego gracza wtedy nie moze byc wazna bo on nia ma kasy

znalazlem też 2 sposób na wykorzystywanie tych propozycji które podales
1 gracz i drugi sa kumplami
1 licytuje przykladowo (ksiezycowa rózdzke przypuscmy ze jest warta max 5 mln) za 1g a 2 za 6 mln po czym w ostaniej chwili ten 2 rezygnuje z aukcji i ten 1 kupuje przedmiot warty 5 mln za 1 g

kiedys mialem podobna sytuacje ale od razu zglosilem to go GM. bylem potem w wiezieniu ale tylko kilka godzin bo inny GM mnie wsadzil ale wszystko dalo sie na spokojnie wytlumaczyc
Ostatnio zmieniony przez cochiloco 01-11-2007, 19:07, w całości zmieniany 1 raz  

Jolanta
Użytkownik

Nick: Jolanta
Level: 70
Wysłany: 01-11-2007, 18:29   

Jeszcze jedno by można zrobić a mianowicie:
Pomyliłam sie i wystawiłam aukcje nie tego przedmiotu co chciałam. nikt go narazie nie licytuje ale nie mogę wycofac tego przedmiotu ;/ powinna być opcja ze jeżeli nikt nie kupuje to można wycofać aukcję.
Ostatnio zmieniony przez ADIHC1 01-11-2007, 18:39, w całości zmieniany 1 raz  

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 01-11-2007, 18:39   

Jolanta, pewnie nie wiesz, ale taki pomysl padl juz kilka
razy na tym forum. A i nie musisz, az tak podkreslac swojej
wypowiedzi - standardowy rozmiar czcionki i kolor wystarczy.

MichuL 
Moderator Roku 2009!
Game Master

Wysłany: 01-11-2007, 23:35   

co do tej waszej przepadającej kasy takie coś raczej odpada bo maks. kwota która może zostać dla sprzedającego musiałaby być z góry ustalona, a przecież po upach etc. ceny niektórych przedmiotów potrafią zmienić się diametralnie g;)

Pitazboras 
Użytkownik

Level: 220
Wysłany: 01-11-2007, 23:44   

To by się te ceny dostosowywało co jakiś czas do warunków rynkowych ;> No i obowiązkowo przy każdym upie (myślę, że można wywnioskować jak zachowają się ceny przedmiotów po np. korekcie ekwipunku).

Jest to już na todo:
Cytat:
• Limity licytacji - można się licytować do "upadłego", ale sprzedający nie dostanie całej kwoty.*

ale z gwiazdką, więc niepotwierdzone...

Majk 
Użytkownik

Nick: Michal
Level: 160
Wysłany: 02-11-2007, 10:03   

Cytat:
- dopisać, że w przypadku pomyłki w licytacji zgłaszać się samemu
- dopisać gdzie się zgłaszać, bo jak ktoś już zgłosił przyciskiem GM to drugi raz, tym razem mojego zgłoszenia, nie przyjmie

Tak napewno się przyda ...
Miałem już podobną sytuację no ale byłem jako sprzedający i zgłosiłem tą sprawę gdzie trzeba :)

Artoxis 
Użytkownik

Nick: Artoxis
Level: 89
Wysłany: 04-11-2007, 18:35   

Ja myślę, że powinien pojawić się przycisk dla nieświadomego zalicytwania.

dislike 
Użytkownik

Level: 180
Wysłany: 04-11-2007, 19:46   

SHADOW-XIII napisał/a:
Szkoda tylko, że będąc na 53 poziomie, a drugi gracz na 49 to i tak cena za miksturkę (lv4): 100.000 jest niska w stosunku do pieniędzy jakie posiada gracz na tych poziomach,

Ze źródeł jakimi są 40-50 lvlowcy wiem, że 100 k to dużo. Mozna za nie kupić już co nieco w sklepie ... dobierać do unikatów.
SHADOW-XIII napisał/a:
zdarzają się pomyłki i tyle, tym bardziej, że na brak pieniędzy nie narzekam, a 100.000 zbiorę w góra kilkanaście minut w razie czego.

Ym sprawdziłam. Mając powiedzmy 50 lvl około 247 ruchów możesz zdobyć przy dobrych wiatrach
ok. 220 000k ale mając 40 lvl max ok. 150 000k ... Czyli mimo wszystko 100k jest na rękę.
SHADOW-XIII napisał/a:
Ja rozumiem, że cieżko jest udowodnić "celowe" przekazywanie pięniedzy na aukcji, bo wielokrotne łatwo, ale czemu KAŻDĄ za duża kwotę odrazu traktuje się jako "celowe".

A jak udowodnisz nie celowość skoro nie zgłosiłeś pomyłki? Tylko aukcje mającą za dużo złotka na sobie przemilczałeś?
"Wiele graczy którzy popełnili pomyłkę, podczas licytowania aukcji, natychmiast zgłaszają swój błąd do GM (do jednego albo kilku). TO zjawisko nie jest nowe.. ma miejsce od dawna. Dlatego cała reszta która nie zgłosi pomyłki przed nadaniem kary, nie jest wiarygodna. Nie możemy uwierzyć na słowo, w pomyłkę zgłaszaną dopiero po ukaraniu"
Pomyłki zgłąszają tak samo często kupujący jak i sprzedający.
SHADOW-XIII napisał/a:

Gracz nie może sam na siebie zgłosić, dlatego pomyłkowicze korzystają z PW, Forum i innych środków poszukiwania pomocy.
Pitazboras napisał/a:
Niestety jest na liście TODO od dłuższego czasu, ale dalej nie został wprowadzony do gry. Pozostaje nam tylko czekać...

Również czekam na jego wprowadzenie. Przynajmniej nie byłoby, ze pomyłka (a w 90% zwykły przekaz złota np. 300k za 1 MŻ Lv1 od 1xx lvl do tego licytowana w Eternii) jest winą GM bo nadał karę za przekaz złota..(a nie licytującego, który celowo, bądź przez nie uwagę wystawił daną cenę)

SHADOW-XIII 
Użytkownik

Wysłany: 05-11-2007, 17:26   

dislike napisał/a:
SHADOW-XIII napisał/a:
Szkoda tylko, że będąc na 53 poziomie, a drugi gracz na 49 to i tak cena za miksturkę (lv4): 100.000 jest niska w stosunku do pieniędzy jakie posiada gracz na tych poziomach,

Ze źródeł jakimi są 40-50 lvlowcy wiem, że 100 k to dużo. Mozna za nie kupić już co nieco w sklepie ... dobierać do unikatów.
ja mam teraz ponad 3mln a gdyby nie więzienie miałbym nawet 5mln. 100k to niedużo, ostatnio wydałem na miksturki 150k.
dislike napisał/a:
SHADOW-XIII napisał/a:

A jak udowodnisz nie celowość skoro nie zgłosiłeś pomyłki? Tylko aukcje mającą za dużo złotka na sobie przemilczałeś?
"Wiele graczy którzy popełnili pomyłkę, podczas licytowania aukcji, natychmiast zgłaszają swój błąd do GM (do jednego albo kilku). TO zjawisko nie jest nowe.. ma miejsce od dawna. Dlatego cała reszta która nie zgłosi pomyłki przed nadaniem kary, nie jest wiarygodna. Nie możemy uwierzyć na słowo, w pomyłkę zgłaszaną dopiero po ukaraniu"
Pomyłki zgłąszają tak samo często kupujący jak i sprzedający.
100k to dla mnie pryszcz więc uznałem, że trudno jak 1 mikturkę kupię, tym bardziej, że jakbym miał oszukiwać to był to robił z jakimś gem'em i dał cenę ok. 3mln, to cena jeszcze do przyjęcia niekiedy, a i zarobek większy. To była pomyłka, tylko szkoda, że NIGDZIE nie jest napisane co robić jak się człowiek pomyli, czy zgłosić, gdzie zgłosić i kiedy kwota jest za duża ! Gram trochę i do tej pory zgłaszalem takie przypadki cenowe, ale sam nigdy nie zetknąłem się więc skąd mam niby wiedzieć co robić ? Przecież sam sobie nie wyczaruję dodatkowego punktu w regulaminie.
dislike napisał/a:
SHADOW-XIII napisał/a:

Gracz nie może sam na siebie zgłosić, dlatego pomyłkowicze korzystają z PW, Forum i innych środków poszukiwania pomocy.
no i brawo, szkoda tylko, że taki gracz dowiaduje się o tym po fakcie, a należałoby poinformować oficjalnie co powinien zrobić gracz jak się kliknie przez przypadek za dużo, teraz się zgłoszę, bo wiem, że mogę do byle kogo, wcześniej nie zgłaszałem tego przypadku bo (jeśli możesz zajrzeć) 100k to nie jest jakiś powód do płaczu dla mnie i uznałem, że nie będe zawracał nikomu głowy za marne 100k. Gdybym mógł to był wyrzucił 500k czy więcej, żeby o tym zapomnieć i usunąć pomyłkę .. ale cóż poradzić, stąd zgłaszam propozycję Doprecyowania regulaminu na tym forum, tak by było wiadomo kiedy gracz ma robić w majtki i słać PM, a kiedy może to olać.

JYN 
Użytkownik

Nick: JYN
Level: 250
Wysłany: 07-11-2007, 15:13   

Przycisk mógłby się pojawić ale na pewno byłby z byt często wykorzystywany więc go raczej nie potrzeba wystarczy samo PW.

Jeżeli chodzi o dopracowanie regulaminu jestem za ponieważ:
"Celowe i/lub wielokrotne przekazywanie złota innemu graczowi poprzez celowe operacje na targu."
nie jest zbyt dobrze sformułowane powinno być:
"Przekazywanie złota innemu graczowi poprzez operacje na targu" :???:

Dalej jeżeli chodzi o 100k to już od 30lv dla niektórych graczy nie jest to spora ilość. Jeżeli ktoś dobrze obserwuję targ i wystawia eq itp to na tym dużo zarabia. Ja od około 40lv zarabiałem dziennie 2mln (odliczając cenę eq to 1mln na czysto) więc 100k to nie majątek.

Jeżeli chodzi o zgłaszanie pomyłek na PW to wszystko było by ok gdyby nie fakt że ktoś nie zauważy swojego błędu. W takim przypadku już się z niego nie wytłumaczy jeżeli ktoś inny poda go do GM, a GM od razu zbanuje.
Powinno być tak że bana za "przekręt" dostaje się po tygodniu od licytacji, a nie zaraz po kupnie przedmiotu (z reguły następnego dnia z rana) według mnie banów było by mniej bo jak ktoś przegląda swoje logi to widzi że się pomylił i wtedy spokojnie zgłasza to do GM-a.

Zrozumiałe jest że każdy GM ma na głowie sporo takich aukcji więc bez większego zastanowienia daje bana. Chodzi mi o to że często zdarzają się naciągacze którzy wystawiają np. 3 aukcje: miks. regeneracji za 100k, a ostatnią za 1mln. I w takim przypadku jak ktoś licytuję i nie przypatrzy się dokładnie to da ten 1 mln i to jest traktowane jako przekręt. Podobnie może być jeżeli ktoś bawi się w kolekcjonowanie skórek bądź kupowanie eliksirów może przypadkowo dać jedno zero za dużo --> nie trudno wtedy zauważyć że to było przypadkiem, a nie celowo.

Jeżeli chodzi o GM-ów to powinni dawać jedną szanse każdemu jeżeli nie jest to perfidne przekazywanie np. 1szt. skóry za 25682G - w taki przypadku od razu widać że to przekręt. A nie tylko tym którzy się przyznają i błagają że to był ostatni raz, bo jeżeli ktoś naprawdę się pomyli to co ma pisać że przekazywał ale to już ostatni raz plizz... Według mnie to jest trochę żałosne.
Powinno być tak że albo każdy będzie miał możliwość wyjścia na warunkowym :-) albo nikt.

PS: Sorki za lekkie odbiegnięcie od tematu.

SHADOW-XIII 
Użytkownik

Wysłany: 07-11-2007, 16:13   

nawet nie tydzień od licytacji.
Jeśli wsadzić w PW o zakupie, informacje o cenie jaką zapłaciłeś, to wtedy przyjąć 1 logowanie do MFO od zakończenia licytacji jako termin do zgłaszania pomyłek:
- jeśli zgłoszone to:
*przy kupnie za zbyt niską cenę: brak akcji (jest całkowicie legalne)
*przy kupnie za zbyt dużą cenę: przedmiot zostaje tam gdzie jest ale sprzedający dostaje kasę równą dwukrotności średniej ceny, reszta kasy znika

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi