Profesja: Wojownik
Nick: Yon
Level: 155
Świat: 3
Wysłany: 05-04-2008, 10:38 Zakłady bukmacherskie w MFO
Propozycja dotyczy umożliwienia obstawiania oficjalnych walk turniejowych.... (mam na myśli jedynie turnieje miesięczne organizowane przez administrację My Fantasy). Wydaje mi się iż nagrodą mogłaby być wyłącznie kasa, ponieważ ciężko byłoby rozdzielić itemy wśród wygranych. Osoba obstawiająca wrzuca swój wkład który ląduje do puli rozdzielanej wśród zwycięzców... Zastanawia mnie tylko to czy bardziej sensowne jest obstawianie poszczególnych walk, czy może przed rozpoczęciem turnieju obstawienie zwycięzcy jak to jest wyścigach konnych...
Kwota wejściowa (minimalna) zostałaby wyraźnie określona aby wykluczyć opcję iż ktoś obstawia 1G bezsensownie...
Więc jeśli jest walka dajmy na to xxxxx vs yyyyy i na pierwszego postawiło 340 osób, każdy po 1000 G, a na drugiego 30 osób i też każdy po 1000G to w puli jest 370 tysięcy. Walkę wygrywa yyyyy i 30 osób otrzymuje nagrodę czyli 370 000 G : 30= 12 333 G
Mniej więcej o to mi chodzi... Z góry dziękuje za pozytywne jak i negatywne komentarze.
Sam w sobie pomysł mi się podoba, jednak trzeba by najpierw go udoskonalić, dlatego że byłaby to dobra sytuacja do przekrętów, szczególnie dla sprytniejszych graczy... Co do samego pomysłu, myślę, że nie jest zły i jego wprowadzenie urozmaici grę.
A co w przypadku jak ja postawie nie 1000G a 10 000 000G ? I wygram?
Na jakiej zasadzie będzie obliczana MOJA wygrana?
No bo jak walkę wygrywa gracz xxxx czyli 340 graczy pula wynosi 10 369 000G..
po podzieleniu na te 340 graczy z moich 10 000 000G bym dostał ~30 497G?
Interes życia
_________________ "I've felt the hate rise up in me...
Kneel down and clear the stone of leaves...
I wander out where you can't see...
Inside my shell, I wait and bleed..."
Chyba lepiej by było że każdy da taką samą sumę kasy(np. 10 000) i by było sprawiedliwie.
Sumy byłyby losowane przez serwer. Wtedy dajmy na to, że 500 osób obstawi gracza X i 100 osób gracza Y. I każdy wpłacił 10000g. Gdyby każdy dawał ile mu się podoba byłoby bez sensu
Level: 999
Wysłany: 05-04-2008, 13:03
Hm.. można by obstawiać np paru graczy , który dalej przejdą albo wyniki.
Załóżmy , że jest turniej. Grupa 30-50 ( domyślna ) walczy ok 100 zawodników i typujemy 10 zawodników którzy dalej przechodzą i wygrywa ten który wytypował najwięcej trafnych wyników. Trochę pomieszałem , ale mam nadzieję , że jest to czytelne.
Co do obstawiania musiałby być jakiś system. Na pewno low lvl nie mogliby obstawiać 1mln ( s1 i 2s ) tylko załóżmy 10k to w przypadku wygranej też spora suma.
Można by wykorzystać ten system do losowan punktów mf^^
Możemy też pokusić się o włożenia więcej do puli typu:
- minimalna kwota - 1mln
Wysłany: 05-04-2008, 15:36
No oczywiście musiałby być wprowadzony jakiś limit regulujący wysokość obstawianej stawki... Co do tego Fana co napisałeś to nie sądzę aby ktoś wrzucał 10 000 000 kasy na osobę, której prawdopodobieństwo wygrania jest duże i jest to powszechnie wiadome... Każdy myślący człowiek, rozpatruje konsekwencję, więc i to iż większość obstawiających wybierze właśnie tego faworyta turnieju...
Inna sprawa że najlepiej chyba byłoby obstawiać przed rozpoczęciem turnieju graczy którzy zajmą 3 pierwsze miejsca...chodzi mi o to że powiedzmy zapisy są do 10 kwietnia do 23:59, obstawianie jest na 11 kwietnia do 23:59, a turniej zaczyna się 12 kwietnia.... Jeśli obstawiam całą trójkę (a byłaby to konieczność) i trafię wszystkich to otrzymuję 100% puli (biorąc pod uwagę że sam jeden obstawiłem taką konfigurację, w razie gdy podobnie obstawiło więcej osób to dzielimy pulę w normalny sposób) Uważam że wtedy znacznie zmniejszy się prawdopodobieństwo iż wygrana podzieli się na ogromną ilość osób. Zasada byłaby mniej więcej taka:
Jeśli obstawiłem poprawnie całą 3 = otrzymuje 100% dzielone na osoby które obstawiły podobnie, Ci którzy poprawnie obstawili 2, 1 albo nic, nie otrzymują ani grosza
Jeśli nikt nie obstawił poprawnie całej 3 przechodzimy do osób, które poprawnie obstawiły 2
Jeśli poprawnie obstawiłem 2, a nikt nie obstawił dobrze 3 = otrzymuję 100% dzielone na osoby które poprawnie obstawiły 2. Tych osób zapewne będzie więcej niż było to w przypadku 3 więc i wygrana się zmniejsza co jest chyba sprawiedliwe
Jeśli nikt nie obstawił poprawnie ani 3, ani 2 to przechodzimy do osób które obstawiły 1
Jeśli poprawnie obstawiłem 1, a nikt nie obstawił dobrze ani 3, ani 2 = otrzymuję 100% dzielone na osoby, które poprawnie obstawiły 1. I tutaj już napewno będzie masa ludzi, a więc kwota wygranej znacznie mniejsza.
Czy wy myślicie? To jest prawie tak samo, jak sms'y za 1,22 ^^.
Wystarczy, że mam znajomości i ktoś specjalnie obstawi dużo na np. Fanatyko a on specjalnie przegra i kasa przelana, to jak przelew kasy.
Jestem na nie.
_________________ Prosiłbym Administratora lub Moderatora o pewną fatygę, a mianowicie proszę o usunięcie moich multi kont na FORUM, ponieważ ja nie potrafię. Sorka. Pozdro Userzy Modzi i Admini!!!!
Wystarczy, że mam znajomości i ktoś specjalnie obstawi dużo na np. Fanatyko a on specjalnie przegra i kasa przelana, to jak przelew kasy.
Tiaaa... A pomyślałeś o tym, że to się rozłoży na innych ? np. dasz 1 kk, a tu niespodzianka : kilka osób także obstawiło to co ty, np 50 i dostajesz tylko 20k
Wysłany: 05-04-2008, 17:44
Nie wydaje mi sie aby poddawanie przeszło w sytuacji gdy obstawiamy całą top 3 turnieju... musielibyśmy chyba mieć przekupionych wszystkich półfinalistów.... a gra chyba nie jest warta aż takiej świeczki...
Tak ten pomysł to chyba pół żartem pół serio, właściwie tak dużo to da, że się opłaca możliwe.
Jestem na TAK .
_________________ Prosiłbym Administratora lub Moderatora o pewną fatygę, a mianowicie proszę o usunięcie moich multi kont na FORUM, ponieważ ja nie potrafię. Sorka. Pozdro Userzy Modzi i Admini!!!!