Wysłany: 13-08-2008, 11:31 `Kilka pytań do administracji:)` =
Witam, tworzę ten temat ponieważ wiele razy w takich wypadkach grach/przedsięwzięciach mnie ciekawi kilka spraw:)
1. Na jakich serwerach/jakiej ilości jest utrzymywane MFO? Serwery jak widzę w OVH/Francja/, która oferta? Czy korzystacie z jednego mocnego czy jakieś klastry może? czy pod każdy świat jedno?
2. Nie zapytam ile dostajecie z tego bo wiem że odpowiedzi nie uzyskam, ale ciekawi mnie jaki procent przychodów(około) jest z sms, a ile z innych form płatnosci(Via, karty kredytowe, żabka)?
3. Pytanie troche głupie ale i tak zadam... Objekty czy procedury? Jesli obiekty to od kiedy, 3 lata temu/start/ piątka była "nowa" i nie zbyt często używana a każdy wie jak z obiektami w czwórce:).
4. Ile osób pracuje nad grą? Czy są to tylko admini czy także Ci mający range GM albo i inni?? jak organizujecie prace? wszystko sami czy zasięgacie porady "Expertów"(np. wsprawie optymalizacji bazy czy innych)?
Ciakawią mnie odpowiedzi na te pytania, mam nadzieje że odpowiedz uzyskam, Pozdrawiam:)
Shl3ld [Usunięty]
Wysłany: 13-08-2008, 11:38
każdy świat ma inny server ....najsłabszy ma swiat2 bo serv najstarszy
nad tą grą pracują 2 osoby [admin]jacek -hoster i tomi -robi update ;-] a i są jeszcze testerzy którzy wykrywają błędy w grze, fabulę
omg hosting czyli wprowadza rożne zmiany związane z grą w czym problem masz???......
Pewnie z tym, że słowo "hosting" oznacza coś zupełnie innego.
Podobno jest jeszcze jakiś koder, ale mało o nim wiadomo.
dadexix napisał/a:
3. Pytanie troche głupie ale i tak zadam... Objekty czy procedury? Jesli obiekty to od kiedy, 3 lata temu/start/ piątka była "nowa" i nie zbyt często używana a każdy wie jak z obiektami w czwórce:).
Dla mnie bawienie się z obiektami nawet w piątce to masochizm, więc pewnie nie obiektowo, ale koderem nie jestem, tylko zgaduję.
każdy świat ma inny server ....najsłabszy ma swiat2 bo serv najstarszy
nad tą grą pracują 2 osoby [admin]jacek -hoster i tomi -robi update ;-] a i są jeszcze testerzy którzy wykrywają błędy w grze, fabulę
coś myślę ze nie uzyskasz odpowiedzi od adminów
Się okazę, ale jeśli zbierze się więcej takich pytań można poprosić "na wywiad";)
Pitazboras napisał/a:
Podobno jest jeszcze jakiś koder, ale mało o nim wiadomo.
no może się dowiemy;)
Pitazboras napisał/a:
dadexix napisał/a:
Dla mnie bawienie się z obiektami nawet w piątce to masochizm, więc pewnie nie obiektowo, ale koderem nie jestem, tylko zgaduję.
Jak będziesz coś pisać, zamiast cURL użyj rozszerzenia precl o nazwie HTTP, zamiast mysql użyj mysqli:) już na sam początek widzisz różnice, a potem pisz własne klasy to jeszcze bardziej zobaczysz różnice;) ale tu nie o tym:)
prosił bym o nie kłócenie się tutaj:)
Ma ktoś propozycje na pytania techniczne do administracji? zbierzemy troche i zrobimy wywiadzik
ad1) 4 serwery, quad dual core, 8GB ram
ad2) to tajemnica ale w olbrzymiej większości to SMS
ad3) obiektowe zrobione są tylko najnowsze/przepisywane rzeczy, większość niestety nie-obiektowa
ad4) koduje głównie admin + pomocniczo jeszcze jedna osoba
Już dawno o tym pisałem, ale jakoś nikt z ekipy Portalu nie podchwycił tego tematu.. Marnujecie potencjał Portalu..
Wrócił Phantom i jestem ja Aktualizujemy portal , mam nadzieje że do września portal będzie w 100% ukończony wtedy będzie można się zająć wywiadami itd.