Wysłany: 19-09-2008, 16:12 7 dni na odp na zażalenie ?
Większość z nas wie, że GM ma 7 dni, żeby odp na zażalenie.
No i okay, ja to rozumiem, nawal pracy przy stanowisku GM,
szkoła/praca, po prostu sprawy prywatne.
Ale co się dzieje, jeśli ktoś dostanie kare na 7 dni ?
I w dodatku jeśli będzie ona niesłuszna ?
Zdarzają sie takie pomyłki, więc postawcie się na miejscu tego gracza.
Ja wiem, 7 dni to nie jest dużo, ale jednak jest to niesprawiedliwe .
Jeśli kara będzie wynosić 7 dni to proponuję,
żeby skrócić termin na odp na zażalenie do 3 dni.
@DOWN
Głównie chodzi mi oto, aby było tak:
-7 dni kary = 3 dni na odp na zażalenie
-2 tyg kary = 7 dni na odp
-1 miesiąc kary = 2 tyg na odp
Nie jestem pewien czy z tymi 2 ostatnimi
już tak nie jest, ale wiem, że z pierwszym na pewno nie.
Ostatnio zmieniony przez Shark 19-09-2008, 16:21, w całości zmieniany 1 raz
co do tej kary skrócić a do innych wydłużyć. Znajomy miał taki problem że nie mógł odpowiedzieć GM'owi na zażalenie bo minął tydzień od nałożenia kary. tzn. rozmawiał z GM ale dalej się nie mogli już porozumieć i niesłuszna kara została...
Jeśli kara będzie wynosić 7 dni to proponuję,
żeby skrócić termin na odp na zażalenie do 3 dni.
@DOWN
Głównie chodzi mi oto, aby było tak:
-7 dni kary = 3 dni na odp na zażalenie
-2 tyg kary = 7 dni na odp
-1 miesiąc kary = 2 tyg na odp
A ja proponuje, zebys nie logowal sie na konto gracza przez miesiac. Najlepiej zas nie loguj sie przez kilka miesiecy. To znaczy loguj sie, ale nie graj. Zamiast tego trop oszustow. Karaj ich za to wirtualnie - np. stawiaj sobie plusik na kartce, jesli znalazles oszusta - w koncu GM nie jestes.
Mozesz sie pomylic - w koncu jestes tylko czlowiekiem i mozesz sie pomylic nadajac niesluszna kare (czytaj: plusik).
Lub tez popros jakiegos/jakichs graczy, zeby wysylali wiadomosci. Niektore niech wysylaja po 6, 10, 20 razy. A ty czytaj kazda i tylko, jesli dostaniesz 20 jedna po drugiej od jednej osoby, to dawaj mu ignora. Poswiec dziennie 4-8 godzin na czytanie tych wiadomosci i odpowiadanie na nie. Grzeczne odpowiadanie, nawet gdy wiadomosci sa niegrzeczne, zeby nie mowic wulgarne. Wulgarne tez ignoruj.
Wplec do tego swoje zycie prywatne, tak, zeby nie ucierpialo gdy nie bedziesz sleczal przed monitorem. Nie zapominaj o szkole/uczelni/pracy/rodzinie. To jest przeciez wazniejsze niz jakas gierka.
Rob tak codziennie przez 3 miesiace (skracam termin, bo przeciez nie jestes GM i nikt nie bedzie Cie do tego zmuszal). Ale musi byc codziennie. Jak chociaz raz przerwiesz swoje zajecie, to musisz zaczac liczyc 3 miesiace od nowa. Zeby nikt Ci nie zarzucil, ze Cie nie ma, a wlasnie nadales mu plusik w zeszycie. I zawsze minium 4-8 godzin.
A jak juz Ci sie znudzi - to napisz co sadzisz o dlugosciach nadanych kar oraz o czasach odpowiedzi na zazalenia (nie wazne, czy kasy sa sluszne, czy tez nie).
P.S. Zamiast zeszytu uzyj tematu na forum - jesli zgadzasz sie na te warunki, to gwarantuje Ci taki temat tylko dla Ciebie - Tylko Ty bedziesz mogl wstawiac i usuwac do niego plusiki i komentarze do nadanych przez Ciebie kar.
_________________ Zdarza się, że chorąży wieje w przeciwną stronę niż sztandar S. Lec
Ty już masz swoje zasady w prezie, więc mi tu nie mów,
że na wszystko musisz odp :
Zahir napisał w prezentacji napisał/a:
NIE stosowanie zasad poprawnej polszczyzny w PW do mnie spowoduje, iż taki PW zostanie zignorowany.
NIE odpowiadam na PW-y, w których wysyłający nie wyłuszczył konkretnie o co mu chodzi.
NIE pisz do mnie PW jeśli Cię ukarałem. Dla ukaranych przeznaczony jest formularz zażaleń. PW przeznaczony jest dla spraw bieżących.
Więc ty nie masz tyle obowiązków
Poza tym nie mówie o wszystkich karach tylko o karach 7 dniowych,
żeby tylko do nich skrócić zażalenie
A jak się wie, że siebie (czyt. Ciebie lub kogoś innego z GM'ów) nie
będzie przez dłuższy czas to pisze się odpowiednią notkę w prezie :
"Nie będę od 21.09 do 10.10" .
Jeśli kogoś wyniuchałeś i chcesz nadać mu kare,
ale wiesz, że nie będziesz mógł odp na zażalenie
to prosisz o pomoc innego GM'a (czyt. prosisz go,
żeby to on nadał kare).
Wtedy uniknie się nieporozumień
PS.
Zahir napisał/a:
Poswiec dziennie 4-8 godzin na czytanie tych wiadomosci
No to się uśmiałem, jakoś nie widziałem, żeby teraz którykolwiek z GM'ów
był online przez min. 4h .
Chyba, że na początku gry mieliście zapał, ale teraz to nie bardzo .
Jak dla mnie ty i Dislike jesteście najbardziej aktywnymi GMami,
czasami popełniacie błędy, jednak jesteście aktywni.
Na pewno nie przez min.4h, ale widzę was czasami po 1h dziennie
@DOWN
Przeczytaj sobie jego preze to się dowiesz, czemu na razie nie zdjął ci kary.
Podpowiem Ci coś:
1 pw od zbanowanego = 1 dzień opóźnienia
Ostatnio zmieniony przez Shark 21-09-2008, 09:54, w całości zmieniany 1 raz
NO właśnie trułem dupe Zahirowi! 20 września był na mf a nie zdjął mi kary!!!! CO to za GM!! żal.
Ty nie jestes od trucia dupy, a ja od odtruwania. Gdybys przeczytal regulamin gry wiedzialbys, jakie prawa i obowiazki ma GM. Gdybys przeczytal dokladniej wiedzialbys, ze nalezy takze zapoznac sie z prezentacja GM i co nalezy zrobic, zeby ktos na pytanie/zazalenie Ci odpowiedzial. Przede wszystkim wykazac sie cierpliwoscia.
I tego nadal oczekuje od Ciebie i kazdego ukaranego.
_________________ Zdarza się, że chorąży wieje w przeciwną stronę niż sztandar S. Lec
PS.Zahir napisał/a:
Poswiec dziennie 4-8 godzin na czytanie tych wiadomosci
No to się uśmiałem, jakoś nie widziałem, żeby teraz którykolwiek z GM'ów
był online przez min. 4h .
Chyba, że na początku gry mieliście zapał, ale teraz to nie bardzo .
Shark napisał/a:
Więc ty nie masz tyle obowiązków
Poza tym nie mówie o wszystkich karach tylko o karach 7 dniowych,
żeby tylko do nich skrócić zażalenie
No to sobie policz: ukaralem kogos kara 7 dni wiezienia/blokowania czatu. Niech tych osob z podobna kara bedzie 10.
Uwazasz, ze powinienem odpowiedziec w ciagu 3 dni. Powiedzmy, ze przez 2 dni zajmuje sie sprawami prywatnymi - zazwyczaj praca, a nie jestem pracownikiem kafejki internetowej, tylko project managerem, wiec mam sprawy wazniejsze. odpowiedz na jedno zazalenie (jesli istnieje podejrzenie, ze jest do wyjasnienia, zajmuje 5-10 minut). Potem jest odpowiedz gracza, potem moja itp itd. Do skutku.
Minimum 5-10 minut - maksimum 30. Pomnozmy to razy 10 ukaranych (niech bedzie 8, powiedzmy, ze z 2 nie ma o czym rozmawiac). To daje: minimum 40-50 minut, maksimum 4 godziny.
A to jest tylko reprezentatywna grupa 10 osob. A do tego sa jeszcze inni, z wiekszymi karami, jeszcze nie ukarani, sa zwykle pytania na pw, na ktore staram sie odpowiadac w miare mozliwosci i niezwykle rzadko, ale jednak wyjscie na mape i poprzygladanie sie roznym szwindlom czy po prostu porozmawianie z graczami. O forum juz nie wspominam.
Jedna rzecz moge przyznac - nie poswiecam teraz czasu na GM ciurkiem 8 godzin dziennie. Ale wchodze na 1-2 godziny, wychodze, potem znow na 1-2 i tak sie zbiera.
Czasem, jak po pracy mam chwile wolna, to tez GMuje. Gdy wrocilem do GM postanowilem, ze nie bede sie logowal w weekendy - niestety zlamalem to postanowienie po miesiacu roznych glupich oskarzen ze strony graczy.
Zazwyczaj jestem codziennie, a jak przez dzien, czy 2 mnie nie ma to od razu przylazi ktos i pisze, ze GM nie odpisal mu na zazalenie.
I jeszcze jedno - ja zajmuje sie tylko swiatem s1, a pozostali GM maja jeszcze swiat s2 i s3 dodatkowo.
Wiec bardzo Cie prosze nie usmiewaj sie, zrob taka symulacje, o ktorej pisalem wczesniej. Logowanie sie bez gry. A potem sie smiej. Smiej sie do rozpuku... z siebie i swoich pomyslow.
[ Dodano: 21-09-2008, 11:25 ]
Woj Mroku napisał/a:
Zahir, jestem cierpliwy ale do czasu. Ja siędze niesprawiedliwie rozumiesz? Zdejmij tą kare! Proszę...
Odpisywanie na forum na wasze brednie zajelo mi wlasnie 30 minut (a pisze szybko na klawiaturze).
Poza tym przeczytaj sobie co mam w podpisie forumowym i poczekaj.
Skoro GM nadał kare 7-dniową, a ma 7 dni na odp to po co w ogóle w takim wypadku jest zażalenie ? To może zrobić od razu tak, że kiedy ktoś dostaje kare na 30 dni to GM na 30 dni na odp ? Ja bym wtedy na waszym miejscu nie chciał rozmawiać z graczami
Wtedy zażalenia będą niepotrzebne ... Bo po co pisać zażalenie, skoro GM
może odp w ostatnim dniu kary ?
Skoro zdecydowałeś się na funkcje GM'a wiedząc, że to "ciężka praca"
to powinieneś wiedzieć na co się porywasz .?
@DOWN
Koleś, nie spamuj tak !
Nie umiesz poczekać 1-2 dni na odp ?
To nie jest temat do zażaleń ... -.-
Ostatnio zmieniony przez Shark 21-09-2008, 10:40, w całości zmieniany 3 razy
Na pewno nie przez min.4h, ale widzę was czasami po 1h dziennie
... W wpisie logowań najmniejsza moja liczba minut zalogowania gdy zaczynam "sprzątanie" (często wskakuje z doskoku załatwić coś za innego GM.. lub odblokować konto, które zostało zablokowane podczas odzyskiwania z rąk złodzieja) to 74 minuty ;/ ... a dodając jeszcze fakt, że w godzinach 10-22 bardzo dużo osób=graczy jest online => czyli spamują na potęgę gdy dojrzą GM'a to.. no coż.. sami gracze się do tego przyczyniają, że wcześniej niż w okolicach nocnych... doglądanie świata MF staje się nie tyle jałowym zajęciem, co kompletnym bezsensem. W ciągu godziny "odpowiem"+wykonam 10-20 zgłoszeń z Pw (multi, targ, sprawdzanie logów, blokady, kradzieże, ew na zmianę ze zgłoszeniami z czatu...)... ale dodatkowo w ciągu tej godziny online, gdy graczy jest więcej niż 20-70 online, otrzymam 10-50 nowych pw... bardzo często będących kompletnym spamem, utrudniającym cofanie się do najwcześniejszych wiadomości.
Shark napisał/a:
"Nie będę od 21.09 do 10.10" .
Miałam podobną notkę w prezentacji. Kiedy wróciłam na każdym świecie miałam minimum 10 stron Pw.. w prostym przeliczeniu jest to 300 wiadomości na dzień dobry, a było pewnie i więcej.. tylko po upływie 3 tygodni wiadomości pw kasują się automatycznie... I jakoś nikt z osób zwracających się poprzez pw do mnie... nie raczył przeczytać ani mojej uwagi z prezentacji, ani tym bardziej odpowiedzi na pytania zawarte w punktach mojej prezentacji, nie wspominając już o Kodeksie GM czy chociażby FAQ gry...
Jeśli chodzi zaś o 7 dni na odpowiedź.. Kolejka odpowiedzi na zażalenia obowiązuje wg daty nałożenia kary, a nie wg wysokości wyroku kary. Z całym szacunkiem, ale nie będę szukać = otwierać kilkudziesięciu/set zażaleń które ustawiają się w kolejności od najwcześniej nadanej kary (czasowo) tylko po to aby przeczytać wpierw zażalenia od osoby, która dostała karę za Spam albo brak kultury na czacie. Odpowiem na zażalenie, które napisała osoba z konta, które zostało NAJWCZEŚNIEJ UKARANE czyli jest na samym początku listy zażaleń. I nie mam zamiaru dokładać sobie mozolnej roboty "głupiego" ... i przedłużać w ten sposób okres oczekiwania innym osobom, a przede wszystkim marnować w ten sposób czas... zwłaszcza, że gdy sprawa dotyczy kar za przewinienia na czacie to możliwość wystąpienia pomyłki przy nadaniu kary jest nieprawdopodobnie mała. Ale gracze zamiast się przyznać, przyjąć karę z "honorem"/"odpowiedzialnością"... będą na siłę pisać niepotrzebne zażalenia w których będę wspominać o "nieznajomości regulaminu" czy chociażby tłumaczenia, iż przekleństwa i obrazy to nic takiego. Osobiście żałuje, że wciąż istnieje możliwość składania zażalenia do właśnie takich kar jak: "Spamowanie na czacie (bez przekleństw) np. powtarzanie tej samej wypowiedzi czy reklamowanie innych stron." czy "Używanie niecenzuralnych słów i/lub obrażanie innych użytkowników na czacie w jakiejkolwiek formie (dosłownej lub domyślnej)." lub "Używanie obraźliwych i/lub niecenzuralnych słów w stosunku do GM'a lub Administratora." .. możliwość składania zażaleń w tego typu sprawach powinna być wykasowana już parę miesięcy temu. Bo kar za jawne przewinienia nie anulujemy.. a spamowatych zażaleń mamy z nich od groma. Tylko ciągle... jakimś cudem nie zostało to wprowadzone. Co za tym idzie... GM ma więcej zbędnego "czytania"... a nieliczni gracze, którzy pomyłkowo zostali ukarani za przewinienia innej osoby.. albo giną w gąszczu spamowatego pw.. albo zażaleń... (choć jeśli ja przypadkiem pomylę sie w klikaniu przy nadawaniu kary.. to na szczęście te "pokrzywdzone" osoby zwracają się do mnie poprzez Pw na forum... i w miarę możliwości "naprawiam" sytuacje skreślając im wpis w logach...)
Shark napisał/a:
Skoro zdecydowałeś się na funkcje GM'a wiedząc, że to "ciężka praca"
to powinieneś wiedzieć na co się porywasz .?
Na początku nigdy nie wierzysz, że jest ciężko.. dopóki nie spróbujesz ;/
Obecnie większość z Nas jest ciągle GM'ami bo chce utrzymać kontakt z resztą GM'ów... a to najlepszy pretekst aby nie "uśmiercić" znajomości... ale są też tacy wśród Nas, którzy ciągle mają cichą nadzieje, że tym niewygodnym wolontariatem nie tylko przyczynią się do rozwoju gry... ale też znormalizują i uprzyjemnią warunki tej nie płatnej "pracy"... jednak im więcej czasu poświęcamy, tym bardziej chęci i "ideały" nikną.. nie wspominając już o czasie i ciągle obserwowalnej, wzrostowej i nie zwiastującej nic dobrego sytuacji, jaką jest tzw. "wykruszanie", czyli ubywanie osób ze stanowisk GM (wybranie świata realnego zamiast wirtualnego). GMów nie przybywa. Ale ciągle ubywa... a poziom skarg i pretensji do Nas o to, że wolimy jak każda istota, zająć się sprawami, które są wg naszych hierarchii ważniejsze.. ciągle jest tyle samo.
Jeśli gracze chcą aby GMi byli tacy jak Ci którzy za GM dostają grosiki w innych grach i mają czas na tzw. "wszystko"... to niech zmienią swoją mentalność i przestaną narzekać i zawracać nam na kontach GM byle pierdółkami głowę... bo w końcu my za darmo "stróżujemy"... żeby zdecydowana większość graczy, opowiadająca się przeciwko "przekrętom" a za "równymi szansami" była zadowolona...
A wiecie czemu macie tyle roboty? Bo ta gra jest dziurawa jak ser, do tego nie pozwala na to, co jest dozwolone w każdej innej grze...
To jest jeden z powodow... A jest ich wiecej.
Ale prawda tez jest taka, ze nie jest sztuka byc dobrym w czyms (czytaj np. inne gry) co wszedzie jest takie samo. MFO nawet dziurawe i niedokonczone oferuje nieco inne zasady i pewne ograniczenia (ktorych nie ma w innych grach). I sztuka jest dostosowac sie do tych zasad wykazujac ze tak to nazwe inteligentna elastycznosc.
Ja nie mowie, ze wszystkie kary i zasady mi sie podobaja, ale jesli juz sa ograniczenia i mimo nich da sie grac i milo spedzac czas, to dlaczego mam jako GM byc poblazliwy dla tych, ktorzy proboja przeskoczyc te zasady?
Ja zarowno jako gracz, jak i jako GM sie dostosowalem i wiem, ze inni tez moga. Sa tacy, ktorzy dostosowali sie jeszcze bardziej. Bo to jest mozliwe.
Dislike, przecież można chyba to jakoś posortować, ja się na tym nie znam,
ale mogłyby być nagłówki :
Kary 7-dniowe | Kary 2-tygodniowe | Kary 1 miesięczne | Dłuższe kary
I przy kliknięciu w któryś z tych nagłówków byłaby możliwość :
"Pokaż najwcześniej nadane kary" i to chyba załatwiłoby problem szukania .
dislike napisał/a:
Osobiście żałuje, że wciąż istnieje możliwość składania zażalenia do właśnie takich kar jak: "Spamowanie na czacie (bez przekleństw) np. powtarzanie tej samej wypowiedzi czy reklamowanie innych stron." czy "Używanie niecenzuralnych słów i/lub obrażanie innych użytkowników na czacie w jakiejkolwiek formie (dosłownej lub domyślnej)." lub "Używanie obraźliwych i/lub niecenzuralnych słów w stosunku do GM'a lub Administratora." .. możliwość składania zażaleń w tego typu sprawach powinna być wykasowana już parę miesięcy temu.
Jestem jak najbardziej za tym, przecież tutaj jest b. małe prawdopodobieństwo
wystąpienia pomyłki .
dislike napisał/a:
Miałam podobną notkę w prezentacji. Kiedy wróciłam na każdym świecie miałam minimum 10 stron Pw.. w prostym przeliczeniu jest to 300 wiadomości na dzień dobry, a było pewnie i więcej.. tylko po upływie 3 tygodni wiadomości pw kasują się automatycznie... I jakoś nikt z osób zwracających się poprzez pw do mnie... nie raczył przeczytać ani mojej uwagi z prezentacji, ani tym bardziej odpowiedzi na pytania zawarte w punktach mojej prezentacji, nie wspominając już o Kodeksie GM czy chociażby FAQ gry...
I takie coś się kasuje, skoro nie czytają prezentacji to jest ich problem .
Dislike, przecież można chyba to jakoś posortować, ja się na tym nie znam,
ale mogłyby być nagłówki :
Kary 7-dniowe | Kary 2-tygodniowe | Kary 1 miesięczne | Dłuższe kary
Niestety nie mozna. Panel GM jest nie mniej dziurawy niz gra.
Troche sie to zmienilo po up, ale niestety nie bardzo.
Od dawna sa naciski nas GM na to, zeby Panel GM mial wieksze mozliwosci, ale przeciez wazniejsi sa gracze i zrobienie dla nich UP, na ktorego czekali dlugo za dlugo.
Milo bylo by gdyby Admin teraz zajal sie tylko dostosowaniem panelu dla wiekszej ilosci GM i kandydatow na GM, ale podejrzewam, ze to tylko nasze pobozne zyczenie.
[ Dodano: 21-09-2008, 13:22 ]
Shark napisał/a:
"Pokaż najwcześniej nadane kary" i to chyba załatwiłoby problem szukania .
Panel pokazuje kary od najwczesniej nadanych i wiekszosc GM odpowiada na zazalenia po kolei. Nie uwazam, ze ktos ma wieksze racje tylko dlatego, ze spamowal lub przeklinal, a ktos mniejsze bo mial multikonta. Jesli regulamin zostal zlamany, to jest nadawana adekwatna kara. I odpowiednio, po kolei udzielane sa odpowiedzi na zazalenia. Bo regulamin jest taki sam dla wszystkich.