Profesja: Mag
Nick: Play Boy
Level: 133
Wysłany: 06-10-2008, 18:23 Efektwność obron!
Hej! ;>
Liczyłem ostatnio ile mam obrony z danym ekwipunkiem/gemami i zauważyłem, że często wychodzi mi mniej obrony w ekwipunku dodającym więcej. To chyba bez sensu... Możnaby znieść tą efektywność lub ulepszyć jej działanie?
Wypowiadajcie się
_________________ www.tfp-gaming.pl Sieć serwerów Counter-Strike 1.6
Profesja: Wojownik
Nick: Sud Water
Level: 666
Wysłany: 06-10-2008, 18:30
Jeśli się nie mylę to efektywność broni zależy od celności a obrony od uników jeśli tak to działa to nie ma po co usuwać jeśli jednak działa to inaczej to powinno się to jakoś zmienić bo jak się nosi np.broń słabszą a efektywność 100% to bardziej się tą słabszą opłaca nosić. Ale urwanie ich to raczej nazbyt duże posunięcie mogłoby ułatwić za bardzo grę.
Wysłany: 06-10-2008, 18:34
Napisałem, że możnaby zmienić jakoś ustawienia itp. A efektywność wzrasta razem z punktami defów w bazie, a spada wraz z lepszym ekwipunkiem. Uniki nie mają z tym nic wspólnego
efektywność obron i ataku po prostu zmusza graczy do myślenia
ale coś na kształt kalkulatora by się przydało - bo ci którzy mają kłopoty z kasą powinni wiedzieć jak zaplanować zakupy...
Wysłany: 06-10-2008, 18:54
Hmm no dobrze. Efektywność utrudnia grę i dobrze. Ale nie powinno być tak, że lepiej nie kupować eq, bo jak będzie lepsze to będe mał mnie obrony... To chyba bez sensu nie uważasz?
A z kalkulatorem się baardzo zgadzam. To zadanie dla informatyka Zajmie się ktoś tym?
Ale nie powinno być tak, że lepiej nie kupować eq, bo jak będzie lepsze to będe mał mnie obrony... To chyba bez sensu nie uważasz?
Rozwiń to. Bo wg mnie bzdury opowiadasz.
_________________ "I've felt the hate rise up in me...
Kneel down and clear the stone of leaves...
I wander out where you can't see...
Inside my shell, I wait and bleed..."
Wysłany: 06-10-2008, 19:04
Chciałem ubrać się na hybrydę (na potworki lepsze) i testowałem rózne kombinacje ekwipunku i wyszło mi czasami, że gdy ubieram np. coś co daje więcej obrony zwykłej przeliczając efektywność, że mam mniej obrony... nie pamiętam już, więc nie podam przykładu, ale myślę, że to nie przypadek i przy innym ekwipunku zdarza się to samo czasami...
Heh ale zes napisal ze lepsze eq daje mniej obrony. NP masz zbroja co daaje 400 defa i efektywnosc masz 65 % czyli masz normalnie 260 defa ale jak masz zbroje 450 defa ale 62 efektywnosci czyli 279 czyli wiecej. było pisać na gg
Jednak prosił bym o przykład - nie mam pewności, że istnieje problem, o którym wspominasz..
jest, jest coś takiego
anty może tego nie zauważy jeśli ma od groma i ciut-ciut jednej obrony, ale dla hybrydki np. peleryna jednorożca wcale nie musi być najlepszą zbroją przy dużych liczbach 1% efektywności w przeliczeniu na punkty obrony potrafi takie niespodzianki zrobić...
ale czy to jest problem....? raczej nowe możliwości
Chciałem ubrać się na hybrydę (na potworki lepsze) i testowałem rózne kombinacje ekwipunku i wyszło mi czasami, że gdy ubieram np. coś co daje więcej obrony zwykłej przeliczając efektywność, że mam mniej obrony... nie pamiętam już, więc nie podam przykładu, ale myślę, że to nie przypadek i przy innym ekwipunku zdarza się to samo czasami...
Przyjacielu.. Napisz dokładnie.. (pomogę i dam przykład)
Mam 200 w bazie w obronę fizyczną.
Mam dodatku z ekwipunku 2000 obrony.
Efektywność mam 75%.
Po MOICH wyliczeniach mam (przykład) 1700 rzeczywistej obrony.
I chciałem założyć lepsza zbroję dzięki czemu miałbym 2100 dodatku z ekwipunku.
A po wyliczeniach mam mniej obrony niż jakbym miał założoną gorszą (mniejszy dodatek) zbroję (:(
Pisz konkretnie bo ja tego nie zauważyłem wcześniej dlatego w to nie wierzę. Póki co
mnietuniema napisał/a:
ADIHC1 napisał/a:
Jednak prosił bym o przykład - nie mam pewności, że istnieje problem, o którym wspominasz..
jest, jest coś takiego
anty może tego nie zauważy jeśli ma od groma i ciut-ciut jednej obrony, ale dla hybrydki np. peleryna jednorożca wcale nie musi być najlepszą zbroją przy dużych liczbach 1% efektywności w przeliczeniu na punkty obrony potrafi takie niespodzianki zrobić...
ale czy to jest problem....? raczej nowe możliwości
Nie do końca masz rację. Z tego co wiem nie ma takich "przeskoków" w efektywności.
To, że masz napisane 70% to nie znaczy wcale, że tyle masz.
Możesz mieć 70,49% ale też 69,51%. Zaokrąglenie będzie nadal do 70%.
Po co tym biednym dzieciom w głowach mieszać ułamkami? Tak jest estetyczniej
no tak..... z tą estetyką ułamkową to masz rację...
tyle że to nie jest tylko sprawa estetyki - obecny sposób podawania efektywności wprowadza w błąd... - różnica kilku procent to za dużo (a takie są przekłamania)
choć jednak mam wątpliwości czy któraśtam cyfra po przecinku to jedyny powód tych rozbieżności...
Dlatego lepiej liczyć samemu efektywność i masz wtedy "wszystkie" miejsca po przecinku
Edit:
mnietuniema napisał/a:
obecny sposób podawania efektywności wprowadza w błąd... - różnica kilku procent to za dużo (a takie są przekłamania)
Jakie "kilka" procent? Masz góra 1% +/- (na dobrą sprawę 0.5%) co faktycznie daje jakąś różnicę w statach z eq.
Jednak jeśli chodzi o samą zmianę eq to dawanie zbroi z większym dodatkiem nie może wg mnie dać mniej rzeczywistej obrony..
Takie rzeczy sa tylko przy 1% zmiany efektywności np 400 obrony 90% jest lepsze od 402 obrony i 89% efektywnosci ale o bardzo niewiele. Natomiast jesli liczone sa wartosci ulamkowe to nie ma takich numerow.