Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:39
Jak usunąć z czatu spam & coś o prezentacji...
Autor Wiadomość
playcz 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: woseba11
Level: 999
Wysłany: 12-02-2009, 11:50   Jak usunąć z czatu spam & coś o prezentacji...

1. "Każdy może być GM'em" (prawie...) Dobra, jak zauważyłem GM'ów ostatnio jest coraz mniej, (nie wspominając jak często się logują...) a spam na czacie coraz większy, proponuję dodać nowy przycisk przy czacie "ban", polegał by on na tym, że jeżeli ktoś spamuje i nie daje nam spokoju, pisząc 10 razy na sekundę "Klikajcie na jajka w mojej prezie" etc. że przy takiej wiadomości, jeżeli klawisz ten wciśnie 5 graczy, to spamer ma blokadę na czat za pierwszym razem na jeden dzień, później na tydzień, następnie na miesiąc, pół roku, rok, dwa itd. Proponuję to, gdyż jak na razie, spam ten nie jest zwalczany, nie można normalnie porozmawiać... nie idzie grać, a myślę, że było by to dobre rozwiązanie, bo nie było by spamu ani "agresji" na czacie.

2. Prezentacja... jak dla mnie to w prezentacji powinno być info o gracz, typu co lubi, czym się zajmuje, co kupi, lub, że nic nie kupi, czy walczy i kilka takich info. Każdy niech se wpisuje co chce, ale jak na mój gust to grafika w prezie jest zupełnie nie potrzebna... Po co na pół prezy napis "welcome" czy inne badziewie, które nikomu na nic nie przydatne... Właściwie to gdyby nie było by możliwości wrzucenia do prezy grafiki, to nie było by też większego spamu typu, oceniajcie moją prezke, klikajcie na obrazki w mojej prezce itd. I może w ogóle usunąć wszystkie polecenia HTML'u i zostawić zwykłe "center/color/b/i/u" bo po co komuś tekst w rozmiarze XXL, do wyróżnienia tekstu zupełnie wystarczą wymienione wyżej...

No i na razie to tyle...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Edwin
Level: 145
Wysłany: 12-02-2009, 12:25   

playcz, niestety, ale to co mówisz nie pasuje do MFO ze względu na niedojrzałość większości graczy.
playcz napisał/a:
przy takiej wiadomości, jeżeli klawisz ten wciśnie 5 graczy, to spamer ma blokadę na czat

A wyobraź sobie taką sytuację- gość pokazuje raport walki teamowej w której wygrał. Goście z pokonanego teamu nie umieją przegrywać i klikają ten przycisk ze złości. To już 4 kliknięcia - o krok od niesłusznego bana.
Ale masz rację że teksty typu "kliknij mi na jajka" byłyby szybko tępione. niestety ryzykujemy przy okazji niesłuszne kary.
playcz napisał/a:
Każdy niech se wpisuje co chce, ale jak na mój gust to grafika w prezie jest zupełnie nie potrzebna... Po co na pół prezy napis "welcome" czy inne badziewie, które nikomu na nic nie przydatne...

Tu znowu wystarczyłby zdrowy rozsądek, którego niektórym brakuje. Niektórzy potrafią to wykorzystać z umiarem, zamieszczając np tylko jakieś logo teamowe lub listę sprzedam/kupię w formie graficznej (co ma trochę sensu bo w prezie nawet tabelki nie można wstawić). A jak ktoś czuje potrzebę wstawienia 1000 obrazków z naruto to nie wchodź mu na prezę i tyle.

playcz 
Użytkownik

Nick: woseba11
Level: 999
Wysłany: 12-02-2009, 12:33   

Cztery to nie pięć... to może 8 kliknięć do bana... zawsze nie będzie idealnie, ale coś moim zdaniem trzeba z tym zrobić, a co do prezy, to może jest coś, co ograniczało by ją do tego stopnia, że można wrzucić max 2 grafiki, a reszta była by ignorowana przez system...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Nick: Edwin
Wysłany: 12-02-2009, 12:42   

playcz napisał/a:
można wrzucić max 2 grafiki, a reszta była by ignorowana przez system...

Widzę że pomysł jakoś się rozwija ... być może rozsądnie by było żeby system sprawdzał wielkość tych grafik (chyba jest to możliwe) i ograniczał do kilkuset kilobajtów. To powstrzyma przed animacjami lub dużą ilością grafik. Chociaż nie jestem do końca przekonany czy musimy tak graczy ograniczać (jedynie osoby z wolnym łączem mają z tym problem).
Co do jajek to są 2-3 serwisy tego typu, wystarczy zablokować łącza do nich.

Shark 
Użytkownik

Nick: Mickey
Wysłany: 12-02-2009, 12:44   

EdwinOdesseiron napisał/a:
1. "Każdy może być GM'em" (prawie...) Dobra, jak zauważyłem GM'ów ostatnio jest coraz mniej, (nie wspominając jak często się logują...) a spam na czacie coraz większy, proponuję dodać nowy przycisk przy czacie "ban", polegał by on na tym, że jeżeli ktoś spamuje i nie daje nam spokoju, pisząc 10 razy na sekundę "Klikajcie na jajka w mojej prezie" etc. że przy takiej wiadomości, jeżeli klawisz ten wciśnie 5 graczy, to spamer ma blokadę na czat za pierwszym razem na jeden dzień, później na tydzień, następnie na miesiąc, pół roku, rok, dwa itd. Proponuję to, gdyż jak na razie, spam ten nie jest zwalczany, nie można normalnie porozmawiać... nie idzie grać, a myślę, że było by to dobre rozwiązanie, bo nie było by spamu ani "agresji" na czacie.

Lepiej by było gdyby kliknęło 10 graczy i dopiero ban .
Chociaż i tak powstawałby vendetty trolli .

playcz napisał/a:
2. Prezentacja... jak dla mnie to w prezentacji powinno być info o gracz, typu co lubi, czym się zajmuje, co kupi, lub, że nic nie kupi, czy walczy i kilka takich info. Każdy niech se wpisuje co chce, ale jak na mój gust to grafika w prezie jest zupełnie nie potrzebna... Po co na pół prezy napis "welcome" czy inne badziewie, które nikomu na nic nie przydatne... Właściwie to gdyby nie było by możliwości wrzucenia do prezy grafiki, to nie było by też większego spamu typu, oceniajcie moją prezke, klikajcie na obrazki w mojej prezce itd. I może w ogóle usunąć wszystkie polecenia HTML'u i zostawić zwykłe "center/color/b/i/u" bo po co komuś tekst w rozmiarze XXL, do wyróżnienia tekstu zupełnie wystarczą wymienione wyżej...

To już nie Twoja sprawa co gracz sobie wstawia do prezy ...
Jak ma Welcome na pół prezy - jego sprawa, jemu się takie podoba .
Tobie się podoba minimalne Welcome - jemu może się nie podobać . Nic Ci do tego .

wojtek_125 
Użytkownik

Wysłany: 12-02-2009, 13:31   

wg mnie zły pomysł jestem na nie

Kamaize 
Użytkownik

Nick: Kamaize
Level: 400
Wysłany: 12-02-2009, 13:32   

EdwinOdesseiron napisał/a:
A wyobraź sobie taką sytuację- gość pokazuje raport walki teamowej w której wygrał. Goście z pokonanego teamu nie umieją przegrywać i klikają ten przycisk ze złości. To już 4 kliknięcia - o krok od niesłusznego bana.
Ale masz rację że teksty typu "kliknij mi na jajka" byłyby szybko tępione. niestety ryzykujemy przy okazji niesłuszne kary.

to może 5 osoba musiałaby podać powód dlaczego banuje? :> prześwietlane byłoby to przez np. GM i niesłuszne kary byłyby podwajane i oddawane zgłaszającym?

Veyron 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 12-02-2009, 14:02   

Kamaize napisał/a:
prześwietlane byłoby to przez np. GM i niesłuszne kary byłyby podwajane i oddawane zgłaszającym?

Jak nie zauważyłeś Jemu chodzi o to żeby banować bez udziału GM'a.
Jak pisali moi poprzednicy Propozycja nie pasuje do klimatu MFO, i jest zupełnie niepotrzebna.

Kamaize 
Użytkownik

Nick: Kamaize
Level: 400
Wysłany: 12-02-2009, 15:05   

Veyron napisał/a:
Jak nie zauważyłeś Jemu chodzi o to żeby banować bez udziału GM'a.

zauważyłem, ale przeczytaj też to co napisał Edwin.

best 
Użytkownik

Nick: Nie gram Przerwa
Level: 1
Wysłany: 12-02-2009, 15:34   

SPAM wiadomo ,że jestem utrapieniem Pomysł z pisaniem jest dobry co do prezentacji to już niepotrzebny
Wiadomo ,że pewnie nie wejdzie to w życie lecz
Jestem Za;)

Shark 
Użytkownik

Nick: Mickey
Wysłany: 12-02-2009, 17:09   

Kamaize napisał/a:
to może 5 osoba musiałaby podać powód dlaczego banuje? :> prześwietlane byłoby to przez np. GM i niesłuszne kary byłyby podwajane i oddawane zgłaszającym?

Tylko 5 osoba ? A jeśli ta 5 osoba akurat słusznie da tego "bana" ?
I jeszcze więcej dawać roboty GM . Oprócz tego, że sami dają
bany na czat to jeszcze będą musieli przeglądać za co te osoby dały bany ...
Przecież ta propozycja padła, aby odciążyć chociaż trochę GM,
a nie żeby im dołożyć roboty .

Lord Grindewald 
Użytkownik

Nick: Lightning
Level: 111
Wysłany: 12-02-2009, 19:53   

playcz napisał/a:
. "Każdy może być GM'em" (prawie...) Dobra, jak zauważyłem GM'ów ostatnio jest coraz mniej, (nie wspominając jak często się logują...) a spam na czacie coraz większy, proponuję dodać nowy przycisk przy czacie "ban", polegał by on na tym, że jeżeli ktoś spamuje i nie daje nam spokoju, pisząc 10 razy na sekundę "Klikajcie na jajka w mojej prezie" etc. że przy takiej wiadomości, jeżeli klawisz ten wciśnie 5 graczy, to spamer ma blokadę na czat za pierwszym razem na jeden dzień, później na tydzień, następnie na miesiąc, pół roku, rok, dwa itd. Proponuję to, gdyż jak na razie, spam ten nie jest zwalczany, nie można normalnie porozmawiać... nie idzie grać, a myślę, że było by to dobre rozwiązanie, bo nie było by spamu ani "agresji" na czacie.

Każdy pomysł ograniczenia spamu jest dobry, jednakże to nie ilośc banów od graczy powinna decydować o bloku tylko ilość ZNAKÓW lub wiadomości wysłanych przez nooba. Np max 2 wiadomości na min. lub 40 znaków max na min. Jedno ograniczenie już jest, ale to za mało ;/ Myśle żeby zakazać wysyłania takich kretyńskich słów jak "jajko", "nakarmić", "esa", "klikajcie", "promocja" etc.

playcz napisał/a:
Prezentacja... jak dla mnie to w prezentacji powinno być info o gracz, typu co lubi, czym się zajmuje, co kupi, lub, że nic nie kupi, czy walczy i kilka takich info

I z tym się zgadzam.

:roll:
playcz napisał/a:
Każdy niech se wpisuje co chce, ale jak na mój gust to grafika w prezie jest zupełnie nie potrzebna... Po co na pół prezy napis "welcome" czy inne badziewie, które nikomu na nic nie przydatne... Właściwie to gdyby nie było by możliwości wrzucenia do prezy grafiki, to nie było by też większego spamu typu, oceniajcie moją prezke, klikajcie na obrazki w mojej prezce itd. I może w ogóle usunąć wszystkie polecenia HTML'u i zostawić zwykłe "center/color/b/i/u" bo po co komuś tekst w rozmiarze XXL, do wyróżnienia tekstu zupełnie wystarczą wymienione wyżej...

To już przegięcie. Nie można ograniczyć uzywania HTML'u bo po co? Jak kto chce to niech sobie wkleja linki, obrazki i inne pierdołki. Nie podoba ci się to nie oglądaj, może akurat jakiś noob ma z tego podjare ;) a tak szczerze to co w tym złego, czasem można natrafić na coś fajnego ^^
Korzeni w głębi lód nie skuje,
Z popiołów strzelą znów ogniska,
I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król tułacz wróci na stolicę.

dracon13pl 
Użytkownik

Nick: Drac0n/elemelek
Level: 220
Świat: 3
Wysłany: 12-02-2009, 21:12   

1. absolutnie na nie

automatycznie lepiej byloby sie nie odzywac na czacie .. i nie wazne ile mialbybyc klikniec 5-10-20... do tego dochodzi masa zazalen na pw do gm-ow

....
Veyron napisał/a:
rześwietlane byłoby to przez np. GM i niesłuszne kary byłyby podwajane i oddawane zgłaszającym?

a co z tym ktory dostal muta ? kolejna dodatkowa robota dla gmow....

2. tak/nie

prezka byla i niech tak zostanie --> cokolwiek gracze tam wyprawiaja ( legalnego )

playcz napisał/a:
Prezentacja... jak dla mnie to w prezentacji powinno być info o gracz, typu co lubi, czym się zajmuje, co kupi, lub, że nic nie kupi, czy walczy i kilka takich info.

takie dodatkowe pola by sie przydaly ... nie widze jakis minusow :> procz dodania tego przez tomiego/jacka ;]

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 13-02-2009, 00:49   

playcz napisał/a:
jeżeli klawisz ten wciśnie 5 graczy, to spamer ma blokadę na czat za pierwszym razem na jeden dzień, później na tydzień, następnie na miesiąc, pół roku, rok, dwa itd.

Pomysł dość ciekawy, ale byłyby to zbyt duże możliwości, żeby obdarzyć nimi zwykłych graczy. Zostawiłbym w spokoju zwiększanie się kary z każdym kolejnym przewinieniem, a na czat wrzucił przycisk Mute (aka Knebel w pysk) - po wciśnięciu go przez odpowiednią ilość graczy spamer miałby wyłączany czat na - przykładowo - 12H. To wystarczy, żeby zrobić chwilowy spokój, a i nie bardzo zaboli nieuczciwie osądzonych..

Na temat prezentacji się nie wypowiadam, bo nic mi do tego. Ale gdyby to zależało ode mnie, to byłaby ona jedynie tekstowa ; >

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi