Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:39
Podszywacze.
Autor Wiadomość
Night Crawler 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 28-05-2009, 12:04   Podszywacze.

Sie pytam sie dlaczego nie banuje sie podszywających sie pod GMów sie?
Wystarczy przecie wpisać w wyszukiwarke 'GM' i wyskoczy kilkadziesiąt nicków... i co to za problem przelecieć ich wszystkich bananami raz a dobrze...?
A problem jest... tak, tak i to duży. Ja naprzykład regularnie dostaję PW od takowych pseudo-gmów, na szczęście ja wiem że to podszywacze ale setki graczy nie i sie dają nabierać. A co za tym idzie? Tematy o kradzieży kont których właściciele są święcie przekonani że zostali oszukani i że nie jest to ich wina. I zaczyna sie spam... a przecież można by tego uniknąć... wystrczyło by dodać nicki zabronione, każdy nick zaczynający sie na GM zostaje niedopuszczony do rejestracji. Ten temat był już chyba poruszany, a nic nie zostało zrobione. Przeszukałem TODO i ku mojemu zdziwieniu także milczy w tej sprawie... I prosze mi tu nie mówić o MFO3, że to tam bedzie... bo problem jest tu i teraz, żyjmy realiami.
Tyle.
Trzy jest liczbą, do której policzysz,
a liczbą twojego liczenia będzie trzy.
Nie policzysz do czterech, ani do dwóch,
chyba że w czasie liczenia do trzech.

ADIHC1: endry to jeszcze nic, w planach miałem zazielenienie NC - pech chciał, że akurat wtedy miał knebel ;>

SaKe 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 28-05-2009, 12:11   

przydalaby sie opcja dla gmow:wpisuja sobie w szukajce nickow np "GM",zaznaczaja "ptaszkiem" wszystkich,i djaa takiego samego bana,za podszywanie...

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Lag 
Użytkownik

Wysłany: 28-05-2009, 12:12   

o ile wiem to jest blokada na [GM] w nicku, ale na samo GM już nie ma

Night Crawler 
Użytkownik

Wysłany: 28-05-2009, 12:16   

Lag napisał/a:
o ile wiem to jest blokada na [GM] w nicku, ale na samo GM już nie ma

No właśnie, dlaczego?
Wielokrotnie gracze sie na to nabierali.

ADIHC1: endry to jeszcze nic, w planach miałem zazielenienie NC - pech chciał, że akurat wtedy miał knebel ;>

mnietuniema
Użytkownik

Wysłany: 28-05-2009, 12:22   

Ręczne wyłapywanie nicków nie jest proste - oprócz [GM] przecież bywają G M, IGMI, gm... , g_m, g-m, g m, itd... ale też wystarczy, że taki zbanowany gracz skasuje konto i nick jest znowu do wykorzystania.
Jeśli Admin tego nie załatwi odgórnie - to podstawowym źródłem wiedzy GM-ów na ten temat pozostają gracze.

No i gdyby wszyscy przeczytali regulamin, to na pewno by wiedzieli, że :
1. GM nigdy nie prosi / nie pyta Graczy o:
a) Dane dostępu do konta;
b) Punkty MF;
c) Wysłanie SMS;
d) kody potwierdzające SMS;
e) numery kont bankowych / kart kredytowych / telefonu.
2. GM nie informuje o rzekomych promocjach na punkty MF.
3. GM nie informuje o rzekomych błędach w logach i nie grozi usunięciem postaci.

Ale przecież łatwiej podać swoje passy niż przeczytać te kilka linijek... dlatego też ja nie pomagam "ofiarom" czy to losu czy głupoty w odzyskaniu kont, itemków i złota z "ukradzionego" konta.

Hmmm... to też przypomnę: za głupotę powinni tu banami częstować! :twisted:

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Nick: Walkmen
Level: 164
Wysłany: 28-05-2009, 12:50   

Night Crawler napisał/a:
Wystarczy przecie wpisać w wyszukiwarke 'GM' i wyskoczy kilkadziesiąt nicków

Na W2 juz się powoli tym zajmuję ale ... takie nicki rosną jak grzyby po deszczu.

Night Crawler 
Użytkownik

Wysłany: 28-05-2009, 13:07   

Cytat:
Na W2 juz się powoli tym zajmuję ale ... takie nicki rosną jak grzyby po deszczu.

No i bardzo dobrze.
mnietuniema napisał/a:
Ręczne wyłapywanie nicków nie jest proste - oprócz [GM] przecież bywają G M, IGMI, gm... , g_m, g-m, g m

No, ja zdaje sobie sprawe że nie da sie tego do końca zlikwidować. Chodzi mi o to by poprostu raz na jakiś czas kilka takich osób pobanować.
A dodanie kolejnego zabronionego przedrostka do nicku (np. 'gm') sprawiłoby że ta grupa pseudo-gmów stałaby sie mniej 'realistyczna'. Łatwiej przecież uwierzyć kolesiowi o nicku np. GMZjem Ci Dom aniżeli G_M Zjem Ci Dom, nieprawdaż?

Co do regulaminu to każdy wie jak jest... Wszyscy wiedzą że takowy istnieje a nikt go nie czyta (niestety... :roll: ). Zgadzam sie również z tym że tych nie myslących delikwentów powinno sie banować, choćby za nieznajomość regulaminu. Jednak by wyłapać takiego delikwenta musi on najpierw sie ujawnić poprzez np. spam o kradzieży konta. Chodzi mi o to by tego uniknąć.

mnietuniema
Użytkownik

Wysłany: 28-05-2009, 13:19   

Night Crawler napisał/a:
Chodzi mi o to by poprostu raz na jakiś czas kilka takich osób pobanować.

Banuje się banuje.... nawet przed chwilą kilka kont zakończyło swoją karierę - chyba wszystkie założone w maju, większość w jego drugiej połowie...

Jarus 
Game Master

Wysłany: 28-05-2009, 14:08   

Ja tylko przypomne ze wiadomosci pisane przez GM sa innym kolorem i oznaczone jako
"Wiadomości od administracji"

Pozostale pw sa koloru czarnego i oznaczone jako
"Wiadomości od zwykłych graczy"

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 28-05-2009, 14:09   

fajnie,ze przypomniales
ale myslisz,ze nowi gracze czytaja regulamin?w 99% tylko wtedy,gdy dostaja kare...

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Jarus 
Game Master

Wysłany: 28-05-2009, 14:20   

Napisalem to bo byc moze potencjalna ofiara przeczyta ten post i bedzie pamietala o tym.

Jezeli ktos nie czyta regulaminu a podpisuje sie pod nim to juz jest tylko i wylacznie jego sprawa. Na glupote nie ma lekarstwa a naiwnosc nie jest latwa do zwlaczenia :) . To co mowi regulamin przytoczyl juz [GM] mnietuniema

Evil 
Użytkownik

Wysłany: 28-05-2009, 14:22   

to lepszy byłby już banik na ip ;f ale zawsze pozostaje możliwość łączenia się przez proxy...

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 28-05-2009, 15:13   

Night Crawler napisał/a:
Sie pytam sie dlaczego nie banuje sie podszywających sie pod GMów sie?

Banuje się, banuje.. Ale jak zwykle: nie ma zgłoszeń, nie ma kar.
Night Crawler napisał/a:
Wystarczy przecie wpisać w wyszukiwarke 'GM' i wyskoczy kilkadziesiąt nicków... i co to za problem przelecieć ich wszystkich bananami raz a dobrze...?

Nie załatwisz tego "raz a dobrze".
Walkmen napisał/a:

Dlatego nie ma to większego sensu. Ci którzy robią użytek z takich nicków są karani, bo są na nich zgłoszenia. Jeśli ktoś zarejestrował taki nick, ale nie robi z niego użytku to czas poświęcony na jego znalezienie oraz zbanowanie zostałby zmarnowany. W tym czasie można zająć się innymi zgłoszeniami.

Night Crawler napisał/a:
Co do regulaminu to każdy wie jak jest... Wszyscy wiedzą że takowy istnieje a nikt go nie czyta (niestety... :roll: ).

Sami są sobie winni - głupota boli.
Jarus napisał/a:
Ja tylko przypomne ze wiadomosci pisane przez GM sa innym kolorem i oznaczone jako
"Wiadomości od administracji"

Pozostale pw sa koloru czarnego i oznaczone jako
"Wiadomości od zwykłych graczy"

Jeśli ktoś tego nie zauważa i daje się oszukać, to lepiej niech poważnie się nad sobą zastanowi.

Night Crawler 
Użytkownik

Wysłany: 28-05-2009, 15:34   

ADIHC1 napisał/a:
Cytat:

Nie załatwisz tego "raz a dobrze".

Jak to nie? Banik na ip i spoko. Takich trza tępić. Koleś podszywa sie pod administracje to nie ma sensu sie nad nim litować. Sam postanowił oszukiwać a za kłamstwa trzeba płacić. Proxy? A kto by tracił czas na proxy? Zobaczy że za takie coś sie banana dostaje to sie chyba ogarnie a jak nie to next banik.

ADIHC1 napisał/a:
Ci którzy robią użytek z takich nicków są karani, bo są na nich zgłoszenia.

Tutaj moje pytanie nie związane z tematem: Jak zgłosić że ktoś mnie oszukuje na PW? Screen? Screena można podrobić.
Pozatym karać nie powinno sie tylko za czyny ale też za sam fakt podszywania sie, co z tego że założył konto o nicku np. gm_funny ale nie wykorzystuje go do oszukiwania graczy? Samo podszywanie sie jest przecie zabronione.

ADIHC1 napisał/a:
Cytat:
Co do regulaminu to każdy wie jak jest... Wszyscy wiedzą że takowy istnieje a nikt go nie czyta (niestety... ).

Sami są sobie winni - głupota boli.

100% true. Tylko potem spam na forum sie robi.

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 28-05-2009, 16:03   

Night Crawler napisał/a:
Jak to nie? Banik na ip i spoko.

Nie zawsze, ba - bardzo rzadko trafia się możliwość nałożenia bana IP, który byłby skuteczny (stałe IP), ale jednocześnie nieszkodliwy dla innych graczy (sieci osiedlowe).
Night Crawler napisał/a:
Jak zgłosić że ktoś mnie oszukuje na PW?

Temat jest o podszywaniu się pod Administrację (poprzez tworzenie podobnych nicków), więc wystarczy podesłać do GM ten nick.
Night Crawler napisał/a:
Pozatym karać nie powinno sie tylko za czyny ale też za sam fakt podszywania sie, co z tego że założył konto o nicku np. gm_funny ale nie wykorzystuje go do oszukiwania graczy? Samo podszywanie sie jest przecie zabronione.

Ale jest nieszkodliwe. Kwestia priorytetów.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi