Jeśli chodzi o ten błąd, niewiele ci pomogę, ale polecam pobrać sobie program Inspiro, to odpowiednik GG tyle, że nie trzeba płacić abonamentu (tylko za przesyłane wiadomości)
Nie wiem czy lepszy czy gorszy ale na pewno tańszy. Zresztą spełnia swoją funkcję jak należy więc nie będziesz raczej narzekać.
Co do Parlingo, miałem na komie, ale sporo problemów z połączeniem miałem i ostatecznie zostałem przy inspiro.
Poza tym do Parlingo jeśli się nie mylę potrzebny jest Python?
Na poczatek sprawdz jakie masz munkty dostepu ustawienia polaczenia punkty dostepu
Sprawdz przedewszystkim czy nie zostaly jakies punkty dostepu z ery jak nie wiesz jakie punkty usunac to przepisz cala liste.
Mozesz tez zawsze usunac wszystkie punkty doatepowe i pobrac nowe ze strony http://plus.pl/oferta_dla_firm/plus_abo … _internet/ wyslij sobie wap gprs, int gprs i mms
Jak juz pobiezesz nowe punkty dostepowe to sprawdz czy masz aktywna usluge gprs/mms (*101#) jezeli nie to ja aktywuj (*101*11*02#) a po aktywacji wylacz i wlacz telefon.
Prawdopodobnie jeden z komunikatow na poczatku brzmial "czy zezwolic aplikacji na polaczenie z siecia?" albo cos podobnego wazne jest aby zaakceptowac to okno lewym przyciskiem funkcyjnym (tym pod ekranem) jezeli soft sie zasadniczo nie zmienil to w nastepnym oknie powinna sie pokazac lista punktow dostepowych (wybiez wap).
Napisz czy to zadzaialalo.