Nie wiele osób czyta FAQ. Poza tym nawet stamtąd trudno wyczytać że ekwipunek trzeba zakładać. I co, dowie się taki bewbie o tym na 10Lv i mu się grać odechce.
Poza tym ogromna ilość nowych kończy grę wbijając 1 - 5Lv, bo nie mają motywacji, gra wydaje im się trudna i zawiła (mimo FAQ). A tak, mieliby motywację. Dla "starszych" to może być też pewna rozrywka
Ostatnio zmieniony przez Farandil 13-04-2008, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Chodzi mi o pomoc w podstawach! Ustawienie inteligencji, założenie przedmiotów, wyjaśnienie co to exp, HP, jakie są profesje, czym są gemy, ewentualnie coś o bossach itd!
Nie lepiej poczytać FAQ albo różne poradniki, chyba 5 ich jest na dole głownej strony gry
FAQ to zwyczajnie za mało dla nowych Nie twierdzę że nie mogę go zrozumieć bo dla osób które grają już długo jest banalny ale nowi mogą mieć problem. Poza tym FAQ zaczynają czytać jak wykorzystają już swoje ruchy zazwyczaj a wtedy gra wydaje im się beznadziejna bo pierwsze wrażenia wyglądają tak: "czemu ja nie mogę zabić tego węża", "Dlaczego on mnie zabił", :głupia gra, nie gram w to".
Chodzi mi o to że początkowe stadium gry jest wyjątkowo nieprzyjazne. Często gracze na 50 Lv mają problem z inteligencją, nie myślą o założeniu przedmiotów, a znam przypadek że nawet nie wiedzą co to jest AP jak walczą z Malboro Kingiem.. co dopiero ktoś kto jest w grze od 15 minut.
Farandil,ale to ich wina ;>
Czytanie nie boli,no chyba,że się czyta za długo ;>
Jak są na tyle głupi,żeby rezygnować z gry nawet
jeśli nie przeczytał się "instrukcji" to nie nasza wina
FAQ i poradniki są od pomocy.
Nie chcą pomocy bo się lepiej znają?
Ich sprawa ;>
Shark nie w tym rzecz. Ogarnięcie wszystkiego na początku pewnie również Tobie się nie udało, a teraz łatwo Ci mowic bo grasz z zamkniętymi oczami. To na dodatek jakieś urozmaicenie by było
Ogarnięcie wszystkiego na początku pewnie również Tobie się nie udało
Wszystko wymaga czasu, to naturalna kolej rzeczy. Nie będziesz się czuł swobodnie i
wiedział wszystkiego o grze, w którą dopiero zaczynasz grać. Dlatego warto na początku
zajrzeć do FAQ czy na strony poradników. Lub pograć, nabrać doświadczenia (nie mylić z
expem), skasować postać i zacząć od nowa - już jako w miarę doświadczony gracz.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Level: 999
Wysłany: 14-04-2008, 00:19
Dokładnie; ]. Kto by umiał grać gdyby nie znał zasad. Od tego trzeba zacząć.
Co prawda w MFO grają ludzie, którzy chcą mieć wszystko pod nosem. Gdzie oni będą szukać? Oni chcą być od razu najlepsi. Niestety takim ludziom nawet z tym "mistrzem" nie pomożemy.
Teraz sytuacja Admina, który praktycznie tylko "odbębnia" kolejne UPy.
Mylisz się jeżeli myślisz, ze chciałoby mu się robić coś "ponad program" kiedy mamy multum oficjalnych jak i nieoficjalnych poradników; ]
Pomysł z "mistrzem" mi się nie podoba, a to dlatego, że to co mógłby powiedzieć graczowi na początku gry można równie dobrze napisać w FAQ - po co ma się powtarzać dla każdego gracza z osobna?
Na początku gry w dialogu Mistrz Solidus daje nam
wskazówki. Postać, która miałaby podpowiadać nam
w fabule na pewno odpada, to nawet nie logiczne, że
ktoś wie lepiej od nas co się wydarzy.
Resztę wyjaśnia nam FAQ, jak już wcześniej było wspominane.
Trzeba by mocno okroić takich mistrzów by dobrze uczyli.
-Nie miał kary za przekleństwa i spam.
Sam był dobry ,bo jak gośc który jest na końcu w ranku białby pomuc
Profesja: Wojownik
Nick: Shadow
Level: 166
Wysłany: 14-04-2008, 15:47
Szczerze? To co kogo obchodzi ile ma przekroczeń w operacjach GM? ważne żeby umiał pomóc/doradzić. Ja mam pełne logi i co? nikt nie mial by do mnie pisać?
Nie 36% [ 4 ]
Głosowań: 11
Wszystkich Głosów: 11
=================================
Brawo,ludzie,zastanówcie się trochę...
Czy wszystko musi być takie łatwe...
To gra RPG więc trzeba do większości samemu dojść.
Jak komuś nie wystarcza,powtarzam-to ich problem.
Są leniwi?Nie chce im się czytać?
To niech się później nie żalą,bo żel.eu ;>
Mamy mistrza Solidiusa...
Odpowiada,że wszystko jest w FAQ.
Trochę to denne i Kozak proponował,
aby czymś to zastąpić
Ale jednak coś odpowiada
Ja nic w FAQ nie patrzyłem,w ciągu 2-3 dni wszystko opanowałem.
Może oprócz inteligencji bo to jest słabo wytłumaczone.
Jak ktoś jednak pomyśli to ma dobrze.
Nawet jakby to weszło (choć jestem temu przeciwny)
Jacek i tak raczej by tego nie zrobił...